• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Tomáš: Nechápem, prečo je pri Zákonníku práce vynechávaná tripartita

  • 15:36 01.04.2020
  • Bratislava
Tomáš: Nechápem, prečo je pri Zákonníku práce vynechávaná tripartita

Ide sa meniť Zákonník práce a deje sa to bez toho, aby o tom rokovala tripartita. Vyhlásil to v pléne opozičný poslanec Erik Tomáš (Smer-SD).

Na novele zákona poslancom Smeru-SD podľa Tomáša najviac vadí to, že vláda ide meniť súčasný stav preplácania miezd, keď existuje prekážka v práci na strane zamestnávateľa. S niektorými zmenami v novele však poslanci Smeru-SD súhlasia.

Plénum aktuálne rokuje o návrhu na skrátený režim k novele Zákonníka práce, poslanci sa však vyjadrujú už aj k samotným detailom zmien. „Súčasná situácia si vyžaduje plošné systémové opatrenia. Všetko, čo zatiaľ prijímate, sa deje bez sociálneho dialógu. Nerozumiem, ako môže byť vynechávaná tripartita. Odborári sa k vám nevedia dostať a ja tomu naozaj nerozumiem,“ vyhlásil v pléne Tomáš.

Rezort práce v novele okrem iného navrhuje to, aby zamestnávatelia bez zástupcov zamestnancov, teda odborárov, mohli rozhodnúť, že v prípade prekážky v práci môžu poskytovať zamestnancom náhradu mzdy v sume 80 % priemerného zárobku zamestnanca, najmenej však vo výške minimálnej mzdy. Týkať sa to má prípadov, ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu celkom alebo z časti pre zastavenie alebo obmedzenie činnosti zamestnávateľa na základe rozhodnutia príslušného orgánu alebo pre zastavenie či obmedzenie činnosti firmy v dôsledku vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu.

Ak z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu zamestnávateľ nemôže pracovníkovi prideľovať prácu a poskytuje mu náhradu mzdy, po novom bude môcť zamestnávateľ nariadiť zamestnancovi odpracovanie času, za ktorý mu patrila náhrada mzdy. Odpracovanie bude možné nariadiť najviac v rozsahu 400 hodín v kalendárnom roku a odpracovanie je možné najneskôr do 12 mesiacov odo dňa, keď prekážka v práci nastala. Zamestnancovi za čas výkonu práce patrí dosiahnutá mzda. Tento čas sa pritom nebude započítavať do priemerného týždenného pracovného času, firma však tento čas osobitne označí. „V súčasnosti, pokiaľ sa vyskytne prekážka v prevádzke, firma z nejakého dôvodu nemôže vyrábať, je povinná zamestnancom preplácať 100 % mzdy, ak to nie je dohodnuté inak s odborovým zväzom. Idete novelizovať Zákonník práce tak, že to bude 80 % mzdy počas mimoriadneho stavu, ale čo je dôležité, že bude zároveň nariadené, ľuďom si to po skončení krízy odpracovať,“ tvrdí Tomáš, podľa ktorého vláda týmto opatrením nemyslí na zamestnancov. Tiež mu chýba to, že vláda pri opatreniach nemyslí na veľkých zamestnávateľov.

S niektorými zmenami v pracovnom kódexe však poslanci Smeru-SD súhlasia. Napríklad, tzv. moratórium na výpovede. Rezort práce v novele tiež navrhuje doplnenie ochrany zamestnanca pred skončením pracovného pomeru a ochrany pri návrate do zamestnania, ak pracovník využije dôležitú osobnú prekážku v práci na ošetrovanie chorého člena rodiny alebo starostlivosť o dieťa. Týkať sa to má aj prípadov zamestnancov, ktorým je nariadené karanténne opatrenie alebo izolácia.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) odmieta, že by vláda prijímala len „kozmetické riešenia“ v súčasnej kríze. „My sme za týždeň pripravili pre 800.000 zamestnancov a 200.000 SZČO pomoc za 1,5 miliardy eur. Ak toto je kozmetická pomoc, o tom by som si dovolil pochybovať,“ vyhlásil Krajniak. Nie je podľa neho pravda, že väčšina ľudí pracuje najmä vo veľkých firmách. „Čo sa týka nadčasov, som pripravený o tom na výbore diskutovať, aké návrhy by ste chceli predložiť. Som pripravený si ich vypočuť,“ dodal Krajniak.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

DNES - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

DNES - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

VČERA - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

VČERA - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

VČERA - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.