• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ďalšia správa pre poslancov o Gorile už možno nebude

  • 16:56 27.08.2013
  • BRATISLAVA
Ďalšia správa pre poslancov o Gorile už možno nebude

V parlamente možno zaznie posledná správa o vyšetrovaní kauzy Gorila. Minister vnútra Robert Kaliňák v utorok predstavil aktuálnu a v poradí tretiu správu o poslunoch v Gorile členom brannobezpečnostného výboru parlamentu.

Výbor potom prijal k správe iné stanovisko, ako k predchádzajúcim dvom správam. Tentoraz ju iba zobral na vedomie, ale ministra vnútra nezaviazal, aby o pol roka predniesol ďalšiu správu o pokroku vyšetrovania, ako to opäť navrhoval poslanec Alojz Hlina.

„Pán Hlina pred polrokom na výbore, keď sme prerokovali (predchádzajúcu) správu, povedal, že to už bude posledná správa, ktorú bude navrhovať, aby vôbec bola nielen na výbore, ale aj v pléne Národnej rady SR,“ povedal v utorok predseda výboru Jaroslav Baška (Smer-SD). Ako dodal, pri prerokovaní správy podľa jeho názoru išlo len o politikárčenie. „Dávať tieto správy len preto, aby sa možno zviditeľňovali niektorí poslanci a politikárčili nad tým, tak to si myslím, že nemá zmysel,“ povedal Baška.
Daniel Lipšic chce aj ďalšiu správu

Poslanec Daniel Lipšic avizuje, že v pléne parlamentu dajú návrh zaviazať ministra vnútra predniesť aj ďalšiu správu. „Ale ten postup poslancov za Smer nie je nijako prekvapujúci. Koniec koncov, dnešný predseda vlády pán Fico bol v konšpiračnom byte finančnej skupiny Penta. Takže niekto musí byť veľmi naivný, ak si myslí, že za dnešnej vlády bude reálna vôľa kauzu Gorila vyšetriť,“ povedal Lipšic.

Predstavitelia Smeru-SD sa dlhodobo nevyjadrujú k otázke, či Fico v byte bol, tak ako sa to popisuje v údajnom spise SIS, ktorého autenticita nebola oficiálne potvrdená. „Práve preto, že odpovede na tieto otázky zahaľujú ten hlavný problém kauzy Gorila, ktorý je spojený s druhou Dzurindovou vládou,“ vysvetľoval v utorok minister vnútra Robert Kaliňák. Ako poznamenal, v tejto časti spisu nie je nič, čo by mohlo mať znaky trestného činu a preto ani nie je dôvod vyšetrovať to.

Kaliňák hovorí, že z ich pohľadu je dôležité o kauze Gorila hovoriť, ale v parlamente sa z tejto témy snažia niektorí poslanci robiť politiku. „Z môjho pohľadu aj to, čo bolo naposledy v parlamente, nebola diskusia ku kauze Gorila, ale všeobecná rozprava k sebaprezentácii,“ povedal minister vnútra. Podľa jeho slov sú pripravení informovať verejnosť, keď budú v kauze nejaké posuny. „Je veľmi neštandardné žiadať takéto správy zo živých vecí. To znamená, my vždy, keď urobíme nejaký posun, dáme stanovisko, ak nám to umožní špeciálna prokuratúra,“ dodal Kaliňák.

Podľa Lipšica sa pozornosť polície, možno aj časti prokuratúry akoby otáča – skôr sa vyšetrujú podozrenia, ktoré nesúvisia priamo s Gorilou, teda vážne korupčné podozrenia, ale to, či pri vyšetrovaní nedošlo k pochybeniam, zneužívaniu právomocí či porušovaniu bankového tajomstva alebo ohováraniu. „Čiže sa nevyšetruje podozrenie z trestnej činnosti majetkovej, korupčnej, ale čo sa okolo toho následne dialo. To považujem v zásade za absurdné, že sa teraz skôr šikanujú a naháňajú ľudia, ktorí Gorilu vyšetrovali, ako tí, ktorí v nej boli zainteresovaní,“ povedal Lipšic.

Kaliňák zas Lipšicovi vytkol, že keď bol ministrom vnútra, kauza sa nevyšetrovala. „Tesne pred voľbami po páde vlády to začala byť atraktívna volebná téma, ale za dva roky neurobil nič,“ povedal Kaliňák. Lipšic kontruje, že trestné stíhanie sa začalo hneď po voľbách, keď prišla k moci vláda, v ktorej bol. „(Trestné stíhanie) bolo okamžite zrušené vojenskou prokuratúrou na zverejnený písomný pokyn vtedajšieho námestníka (GP) pána Trnku,“ povedal Lipšic. Po opätovnom prepuknutí kauzy sa začalo stíhanie znova, ale vtedy ho už dozorovala špeciálna prokuratúra.
V troch stíhaniach sa rozhodne meritórne

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik podľa aktuálnej správy predpokladá, že v troch stíhaniach v kauze Gorila sa podarí do konca septembra rozhodnúť meritórne, teda vo veci samej. V troch stíhaniach, ktoré sa začali vlani v novembri, vykonali podľa Kováčika doteraz výsluchy svedkov a zadovážili listinné materiály. "Po ich vyhodnotení je potrebné vypočuť ešte ďalších svedkov, pričom po vykonaní týchto úkonov bude vo veciach meritórne rozhodnuté, a to s predpokladaným ukončením veci približne do konca mesiaca september 2013," napísal v správe.

Kováčik v aktuálnej správe spomína aj trestné stíhanie pre korupciu, pre ktoré požiadali o súčinnosť Fond národného majetku. Špeciálny prokurátor uvádza, že vyšetrovaním kauzy sa doteraz nepodarilo zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo možné obviniť konkrétnu osobu. V marci polícia informovala, že sa začalo stíhanie v súvislosti s privatizáciou Slovenských elektrární.

Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou v nedávnej minulosti. Rozsiahly materiál popisuje údajné dosadzovanie nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne zrealizovala, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.