• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Ako sa líši bežný zápal pľúc od nákazy novým koronavírusom

  • 20:58 01.04.2020
  • Bratislava
Ako sa líši bežný zápal pľúc od nákazy novým koronavírusom

Lekári upozorňujú na rozdiely medzi bežným zápalom pľúc a pneumóniou spôsobenou Coivd-19.

Ochorenie Covid-19 spôsobené novým koronavírusom spôsobuje rôzne symptómy. Pri ľahkom priebehu o ochorení ani nemusíme vedieť a ľudí trápi strata čuchu a chuti, prípadne nastúpi kašeľ, horúčka, tráviace problémy. Takmer všetky vážne prípady Covid-19 sú sprevádzané zápalom pľúc.

Pľúca, ktoré sa naplnia zápalovými zhlukmi, nedokážu okysličovať krv, čo znižuje schopnosť tela prijímať kyslík a zbaviť sa oxidu uhličitého. To je obvyklá príčina smrti pri ťažkej pneumónii.

Lekárka Christine Jenkinsová, predsedníčka Lung Foundation Australia pre Guardian Australia uviedla, že na zápal pľúc spôsobený Covid-19 zatiaľ nemáme liek. Lekári kombinujú rôzne lieky s neistými výsledkami. Ako dodala:

„V súčasnosti neexistuje žiadna iná zavedená liečba okrem podpornej liečby, ktorá je to, čo poskytujeme ľuďom na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ventilujeme ich a udržujeme vysokú hladinu kyslíka, až kým pľúca nebudú schopné normálnym spôsobom fungovať, keď sa zotavia."

U pacientov s vírusovou pneumóniou je tiež riziko vzniku sekundárnych infekcií, preto by mali byť liečení antivírusovými liekmi a antibiotikami. U mnohých pacientov trpiacich na Covid-19 to však nestačilo, zápal pľúc zostal nezmenený a pacienti neprežili.

Čím sa penumónia Covid-19 líši od bežného zápalu pľúc

Jenkinsová tvrdí, že zápal pľúc Covid-19 sa líši od najbežnejších prípadov pneumónie, s ktorými sú ľudia prijatí do nemocníc:

„Väčšina typov zápalu pľúc, o ktorých vieme a ktoré prijímame do nemocnice, sú bakteriálne a reagujú na antibiotikum.“

Zápaly pľúc spôsobené Covid-19 môžu byť obzvlášť závažné, pretože majú tendenciu ovplyvňovať celé pľúca, nielen malé časti. Ako vysvetľuje lekár John Wilson: „Akonáhle máme infekciu v pľúcach a ak sa jedná o vzduchové vaky, potom je odpoveďou tela najskôr pokus o zničenie vírusu a obmedzenie jeho replikácie.“

Wilson však tvrdí, že tento „mechanizmus prvotnej reakcie“ môže byť narušený u niektorých ľudí so základnými ochoreniami srdca a pľúc, s cukrovkou a u starších ľudí.

Jenkinsová potvrdzuje, že ľudia vo veku 65 a viac rokov sú vo všeobecnosti vystavení riziku zápalu pľúc, ako aj ľudia so zdravotnými problémami, ako je cukrovka, rakovina alebo chronické ochorenie postihujúce pľúca, srdce, obličky alebo pečeň, fajčiari a deti vo veku do 12 mesiacov.

Kým u bežných zápalov pľúc majú lekári k dispozícii dobré liečebné postupy, u nového koronavírusu je liečba stále otázna a na bežné lieky infekcia často nereaguje. V kombinácii s vysokým vekom pacientom má pandémia na svedomí obrovské množstvo mŕtvych. Ako dodáva Wilson:

„Je dôležité si uvedomiť, že bez ohľadu na to, aký ste zdravý a aktívny, s vekom sa zvyšuje riziko zápalu pľúc. Je to preto, že náš imunitný systém s vekom prirodzene oslabuje, a preto je pre naše telo ťažšie bojovať proti infekciám a chorobám.“

Zdroj: Info.sk, TM, theguardian.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.