• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Aj ľudia s miernymi príznakmi COVID-19 predstavujú hrozbu. Takto dlho sú nákazliví

  • 18:30 05.04.2020
  • Bratislava
Aj ľudia s miernymi príznakmi COVID-19 predstavujú hrozbu. Takto dlho sú nákazliví

Pacienti s ochorením COVID-19 môžu byť nákazliví ešte dlho po zotavení.

Odborníci tvrdia, že pacienti s ochorením COVID-19 s miernymi príznakmi môžu byť nákazliví až 8 dní po zotavení.

Nový výskum zistil, že polovica pacientov liečených na Covid-19 s miernym priebehom mala infekciu vo svojom systéme ešte týždeň po zmiznutí príznakov.

Štúdia skúmala 16 pacientoch, ktorí boli pozitívni na infekciu novým koronavírusom v nemocnici v Pekingu v Číne medzi 28. januárom a 9. februárom.

Vedci všetkým pacientom s priemerným vekom 35 a pol roka urobili výtery z krku každý druhý deň. Pacienti boli po zotavení prepustení, pričom u nich boli potvrdené najmenej dva negatívne testy polymerázovej reťazovej reakcie (PCR).

Spoluautor štúdie Lokesh Sharma z Yale School of Medicine povedal:

„Najvýznamnejšie zistenie z našej štúdie je, že polovica pacientov vírus neustále vylučuje, a to aj po vymiznutí príznakov. Závažné infekcie môžu mať ešte dlhšiu dobu vylučovania.”

Medzi hlavné príznaky patrila horúčka, kašeľ, ťažkosti s dýchaním a bolesť v krku, uvádza štúdia publikovaná v časopise Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Vedci uviedli, že inkubačná doba bola u všetkých pacientov okrem jedného pacienta päť dní, zatiaľ čo symptómy pretrvávali v priemere 8 dní.

Výskumníci zistili, že doba, po ktorú pacienti zostali nákazliví aj po vymiznutí príznakov, sa pohybovala od jedného do ôsmich dní.

Dvaja z pacientov mali cukrovku a jeden mal tuberkulózu. Ani jedno z ochorení u nich nemalo vplyv na načasovanie priebehu infekcie.

Ľudia by mali byť v karanténe dlhšie

Na základe týchto zistení doktor Lixin Xie v nemocnici v Pekingu radí tým, ktorí boli testovaní ako pozitívni, aby predĺžili svoju izoláciu o ďalšie dva týždne - dokonca aj po zotavení. Ako povedal:

„Ak ste mali mierne respiračné symptómy Covid-19 a zostali ste doma, aby ste neinfikovali ľudí, predĺžte svoju karanténu o ďalšie dva týždne po uzdravení, aby ste tak zabránili infikovaniu iných ľudí.“

Lekárom Xie odkázal:

„Pacienti s Covid-19 môžu byť infekční aj po ich symptomatickom zotavení, preto asymptomatických / nedávno zotavených pacientov liečte rovnako opatrne ako symptomatických pacientov.“

Vedci zdôraznili, že táto štúdia skúmala len malú vzorku a všetci pacienti zahrnutí do štúdie mali miernejšiu infekciu a zotavili sa z choroby.

Nie je jasné, či by podobné výsledky boli pozorované u zraniteľnejších pacientov, ako sú starší pacienti, pacienti so zníženým imunitným systémom a pacienti na imunosupresívnej liečbe. Xie dodal:

„Sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či je vírus detekovaný PCR v reálnom čase schopný prenosu v neskorších štádiách infekcie Covid-19.“

Zdroj: Info.sk, TM, nypost.com, atsjournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.