• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Kozmonaut radí: 5 tipov, ako sa doma počas karantény nezblázniť

  • 9:21 04.04.2020
  • Svet
Kozmonaut radí: 5 tipov, ako sa doma počas karantény nezblázniť

Kto najlepšie rozumie totálnej izolácii, v akej sa dnes ocitli tisíce slovenských rodín, ak nie človek, ktorý strávil niekoľko mesiacov vo vesmíre?

Keďže viac ako tretina rodín na celom svete sa v týchto chvíľach nachádza doma, aby spomalila šírenie koronavírusu COVID-19, mnohých trápi otázka, ako dlho bude ešte nutné tráviť celé dni medzi štyrmi stenami.

Podľa ruského kozmonauta Fjodora Jurčichina sa dá na karanténu pozerať aj pozitívne. 61-ročný muž, ktorý absolvoval 5 letov do vesmíru a dokopy strávil na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) 671 dní, hovorí, že základom je zachovať si pozitívne myslenie. K tomu vám pomôže aj jeho 5 tipov:

1. Doprajte si čerstvý vzduch

Na ISS sú kozmonauti obklopení „mimozemským prostredím, kovom a plastom,“ uviedol Jurčichin v rozhovore pre agentúru AFP. „Nie sú tam žiadne stromy ani rastliny – okrem tých, ktoré sa používajú pri pokusoch, ale správame sa tak, akoby sme boli doma. Ale vy, ľudia, vy ste skutočne doma!“

Kozmonaut pripomína, že vo vesmíre sa dá na čerstvý vzduch iba pomyslieť. Doma sa ho však vždy môžete nadýchať, ak si otvoríte okno alebo vyjdete na balkón.

2. Zavolajte priateľom

„Spomeňte si na známych a rodinných príslušníkov, ktorým ste sa roky neozvali, lebo ste nemali čas,“ radí kozmonaut. Keď v izolácii zatúžite po kontakte, jednoducho sa im ozvite.

3. Čas na rodinu

Podľa Jurčichina by sme čas strávený v karanténe mali využiť aj na skvalitnenie komunikácie v rámci rodiny a venovať ho najmä deťom.

Okrem toho máte dostatok času na všetky tie drobnosti, ktoré ste doteraz odkladali – zavesiť na stenu obraz, upratať skrine či zásuvky alebo prečítať si knihu. „Postarajte sa o to dnes, lebo keď sa karanténa skončí, tak rýchlo sa k tomu nedostanete,“ vyzýva Jurčichin.

4. Pohyb

Počas karantény nepodceňte vlastné zdravie. Celý deň strávený na pohovke má zlý vplyv nielen na psychiku, ale logicky aj na fyzické zdravie, preto nezaškodí, keď sa aspoň pár minút povenujete cvičeniu. Pomôcť vám môže aj online kurz jogy alebo aerobiku.

5. Smiech

„Ak na karanténe vidíte len to zlé, automaticky si z nej staviate väzenie,“ hovorí Jurčichin. „Pristupujte k nej s humorom. Humor predlžuje život a skracuje čas strávený v izolácii.“

Zdroj: Info.sk, DP, sciencealert.com, AFP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.