• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Najzadlženejšiemu mestu hrozí ďalší niekoľkomiliónový dlh

  • 14:20 27.08.2013
  • ŽILINA
Najzadlženejšiemu mestu hrozí ďalší niekoľkomiliónový dlh

Najzadlženejšiemu slovenskému mestu hrozí ďalší niekoľkomiliónový dlh.

Žilina totiž musí vrátiť štátu 16,8 milióna eur, za ktoré ešte v roku 2006 postavila pre manažérov automobilky Kia kórejskú dedinu v neďalekých Krasňanoch.

Očakáva sa však, že reálna trhová cena obytného súboru bude dnes o niekoľko miliónov eur nižšia. „Od januára budúceho roku ideme pripravovať verejné obstarávanie na predaj celého obytného súboru Krasňany v prípade, že sa nedohodneme s Kiou, od ktorej by sme v prvom rade chceli, aby odkúpila tento obytný súbor, pretože ho využíva,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

„Môžem potvrdiť záujem spoločnosti Kia Motors Slovakia o odkúpenie obytného súboru v Krasňanoch, rozhodujúcimi však pre nás budú podmienky predaja ako aj samotná kúpna cena,“ reagoval hovorca automobilky Jozef Bačé.

Mesto i automobilka teda potvrdili záujem o predaj či kúpu kórejskej dediny, no zhodli sa, že problémom môže byť cena. „Kia aj v minulosti potvrdila záujem, je to však otázka ceny. Pretože v prípade, ak náklady na výstavbu boli 16,8 milióna eur a súdnoznalecký odhad, ktorý si dá spracovať Kia, môže hovoriť o 12 alebo 13 miliónoch, môže vzniknúť otázka, čo s tým rozdielom. A to bude obrovský oriešok, pretože mesto nemá peniaze na to, aby opäť splácalo nejakú ďalšiu podlžnosť z minulosti. Ale na druhej strane neviem ani garantovať, ako sa k tomu postaví vláda, či bude ochotná ten rozdiel nejakým spôsobom zlikvidovať alebo či zostane tá záťaž na meste,“ povedal Choma.

Ak dostane žilinská radnica lepšiu ponuku od niekoho iného, predá to jemu a kórejskí manažéri sa budú musieť sťahovať. „Samozrejme našou snahou to bude predať jedno komu, len aby sme dostali za ten majetok čo najviac peňazí tak, aby sme tie peniaze kompletne všetky mohli previesť na štát a aby ten rozdiel sumy bol čo najnižší. Aby sme sa v tom najhoršom prípade vedeli s tým ako mesto vysporiadať opäť možno v nejakom časovom období desiatich, pätnástich či dvadsiatich rokov. Takáto splátka mestu reálne hrozí,“ dodal Choma.

V kórejskej dedine v Krasňanoch by malo v 65 bytoch bývať takmer sto manažérov automobilky Kia. V oplotenom areáli majú okrem piatich rodinných domov a ôsmich štvorbytoviek k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou, bazén a ihriská.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.