• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Tváre sa dotýkate aj 16-krát za hodinu. Takto sa to odnaučíte

  • 19:37 04.04.2020
  • Bratislava
Tváre sa dotýkate aj 16-krát za hodinu. Takto sa to odnaučíte

Dotýkanie sa tváre môže významne zvýšiť riziko infekcie vírusmi.

Všetci sa nevedomky dotýkame tváre po celý deň, či už kvôli svrbeniu nosa, šúchaniu unavených očí alebo utieraniu úst pri jedle. No dotyk tváre dokáže zvýšiť riziko prenosu vírusu.

Vaše ústa a oči sú oblasti, cez ktoré môžu vírusy ľahšie vstúpiť do tela. Stačí sa ich dotknúť prstom, na ktorom už je infekcia.

Aj keď sa vyhýbame ľuďom, ktorí sú očividne chorí, alebo nosíme rúška, je takmer nemožné sa vyhnúť vírusom, ktoré sú na povrchoch.

Tváre sa dotýkame neustále

Vedci, ktorí skúmali toto správanie, zistili, že ľudia sa neustále dotýkajú tváre. V jednej štúdii z roku 2008 vedci zistili, že ľudia v kancelárskom prostredí sa svojej tváre dotkli v priemere 16-krát za hodinu.

Ďalšia štúdia z roku 2015 pozorovala 26 študentov medicíny na univerzite v Austrálii. Zistili, že sa tváre dotkli až 23-krát za hodinu. Takmer polovica dotykov tváre sa týkala úst, nosa alebo očí, čo sú najjednoduchšie cesty, cez ktoré sa vírusy a baktérie dostanú do nášho tela.

Zistilo sa, že dokonca aj zdravotnícki pracovníci, ktorí by mali byť obozretnejší, sa dotýkali tváre v priemere 19-krát za 2 hodiny, pričom si neumývali ruky pravidelne.

Tváre sa dotýkame tak často, že pravdepodobnosť opakovanej kontaminácie rúk medzi umývaním je extrémne vysoká. Stačí sa dotknúť kľučky alebo podobného povrchu a znova ste ohrození infekciou.

Je to zvyk, ktorého sa môžete zbaviť

Podľa psychológov môže nový prsteň, náramok alebo dokonca gumička na zápästí slúžiť ako pripomienka na zvýšenie povedomia o rukách. Na ruke by sme mali mať niečo zvláštne, aby nás to donútilo zmeniť svoje správanie.

Podľa Zacharyho Sikoru, klinického psychológa v nemocnici Northwestern Medicine Huntley Hospital v Huntley, Illinois nám aj krátka pauza môže pomôcť uvedomiť si, čo s rukami robíme. Pomáhajú aj odkazy, napríklad lístočky nalepené v domácnosti alebo kancelárií, ktoré nám pripomenú, že sa nesmieme dotýkať tváre.

„Majte plné ruky práce. Ak ste doma a pozeráte televíziu, skúste skladať bielizeň, triediť poštu alebo niečo držať v rukách,“ uviedol Sikora pre Healthline a dodal, že pomôže aj obyčajná vreckovka, pokiaľ vám to pripomenie, aby ste ruky držali mimo tváre.

Odporúča tiež použitie výrazne voňavého dezinfekčného prostriedku na ruky alebo voňavého mydla na ruky. Vôňa vás upozorní na polohu vašich rúk.

Ak ste na schôdzke alebo sedíte v triede, odporúča spojiť ruky a položiť ich do lona. Účinnou pomôckou sú aj rukavice. Ako dodal:

„Ak ste na verejnosti a ste s najväčšou pravdepodobnosťou vystavení dotyku povrchov s vírusom, môžete nosiť rukavice. Keď sa dostanete do cieľa, dajte si ich dole. Môže to byť pre vás nezvyčajné, ale nosenie rukavíc doma vám tiež môže pomôcť prelomiť zvyk dotýkať sa tváre.“

Zdroj: info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.