• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

10 vecí, ktoré by ste nemali robiť pred návštevou lekára

  • 18:20 29.03.2020
  • Bratislava
10 vecí, ktoré by ste nemali robiť pred návštevou lekára

Skvalitnite výsledky lekárskych testov dodržiavaním správnych opatrení pred prehliadkou. Týchto 10 vecí pred návštevou lekára nerobte.

Podľa Univerzitnej medicínskej školy Johnsa Hopkinsa (Maryland) sú závažné poranenia a smrť v 30% prípadov zapríčinené nesprávnou diagnostikou, ktorú môže mať na svedomí pochybenie lekára, ale často aj pacienta.

Je dôležité mať na pamäti, že kvalita vyšetrenia lekárom závisí aj od vašej pripravenosti, preto by ste sa pred prehliadkou mali niektorým inak bežným veciam vyhnúť.

1. Manikúra a pedikúra

Pred vyšetrením u dermatológa radšej vynechajte pravidelnú návštevu manikérky. Špecialista by totiž nemal kontrolovať len vašu pokožku, ale aj nechty, ktoré môžu byť postihnuté napríklad mykózou.

Zmeny na nechtoch tiež môžu indikovať ochorenia vnútorných orgánov, preto je dôležité, aby ich lekár prehliadol v prirodzenom stave.

2. Alkohol

Foto: 4 PM production/Shutterstock.com

Predtým, ako vám kontrolujú hladinu cholesterolu, by ste nemali piť alkohol. Pivo a tvrdý alkohol síce neobsahujú veľa cholesterolu, no nájdete v nich veľa cukru a karbohydrátov, ktoré sa môžu postarať o zvýšenie jeho hodnoty v tele. Tá sa napokon dostane späť do normálu, no mohla by pomýliť lekárske testy. Deň pred návštevou lekára si preto odpusťte akékoľvek alkoholické nápoje.

3. Pite veľa vody

Ak viete, že na vyšetrení absolvujete odber moču, vypite pred ním veľa vody. Ľudský moč tvorí 99% vody a len 1% iných látok, ako je amoniak, hormóny, mŕtve krvné bunky, bielkoviny a iné. Keďže je koncentrácia týchto látok veľmi nízka, len malá čiastka odobratého moču je vhodná na analýzu. Pite preto veľa vody, aby ste dokázali zabezpečiť postačujúcu vzorku.

4. Deodorant

Pred mamografickým alebo mamologickým vyšetrením určite nepoužívajte deodorant. Ten totiž obsahuje mikroskopické čiastočky kovov, ktoré by sa na zhotovených snímkach mohli javiť ako kalcifikáty.

Kalcifikáty v prsníkoch: Sú dôvodom na obavy?

5. Červené jedlo

Pred kolonoskopickým vyšetrením to neriskujte s prírodne načerveno zafarbeným jedlom. To by totiž mohlo zafarbiť aj stolicu, čo by sa mohlo odraziť aj na výsledkoch. Aspoň týždeň pred vyšetrením preto nejedzte cviklu, brusnice, červené sladkosti, červené polevy, paradajky a paradajkovú omáčku.

Aspoň deň pred vyšetrením by ste zo stravy mali celkom vyškrtnúť pevné jedlá a obmedziť sa na tekutú stravu. Niektorí lekári naordinujú len pitie vody, preto je dôležité sa pred prehliadkou informovať.

6. Slané jedlá

Foto: Jag_cz/Shutterstock.com

Za deň by sme podľa odporúčania odborníkov nemali skonzumovať viac ako 2.300 miligramov soli – jedným z hlavných dôvodov tohto obmedzenia je aj ten, že jej príjem zvyšuje krvný tlak.

Pred lekárskou prehliadkou, kde vám budú aj merať tlak, by ste preto nemali jesť fastfoodové jedlá, slané orechy, fazuľu a ďalšie potraviny, ktoré obsahujú množstvo soli.

7. Lieky

Niekoľko dní pred odberom krvi by sme nemali užívať žiadne lieky, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky testov. Lieky, ktoré sa predpisujú na denné užívanie, zvyčajne stačí vysadiť ráno pred odberom, no v každom prípade by ste sa o správnom postupe mali informovať u obvodného lekára alebo špecialistu, ktorého navštevujete.

8. Zmena rutiny

Naše telo miluje stabilitu a na prispôsobenie sa novým podmienkam vyžaduje trochu času. Je napríklad známe, že ak cestujete do vedľajšieho časového pásma, vaše telo sa bude zotavovať 2 dni. Stačí ísť do postele len o hodinu neskôr, a telo tým už vystavujete stresu.

Pred návštevou lekára by ste organizmus nemali vystavovať prudkým zmenám. Nezabudnite, že sa to vzťahuje aj na stravu, pitný režim a hladinu stresu.

9. Krémy, lubrikanty a tampóny

Foto: andriano.cz/Shutterstock.com

Pre určenie zdravotného stavu ženskej pohlavnej sústavy je skríning krčka maternice jedným z kľúčových opatrení. Keďže okolie maternice veľmi citlivo reaguje na akékoľvek látky, pred návštevou gynekológa by ste mali dodržať tieto pravidlá:

  • 48 hodín pred testom si neaplikujte tampón
  • 48 hodín pred testom neaplikujte do pošvy krémy a lubrikanty
  • 48 hodín pred testom nepoužívajte spermicídny gél
  • 72 hodín pred testom si nevyplachujte pošvu (tento zvyk sa celkovo považuje za zbytočný a nebezpečný, pokiaľ netrpíte žiadnymi ochoreniami)

10. Surfovanie na internete

Tejto záľube by ste sa mali vyhnúť pred návštevou oftalmológa. Neustále zaťažovanie očí spôsobuje dočasné vyčerpanie, ktoré by sa mohlo prejaviť aj na prehliadke. Niekoľko hodín pred testovaním zraku preto nepozerajte do mobilu, monitoru alebo na televíziu.

To, či máte vyčerpané oči, vám pomôže určiť niekoľko príznakov:

  • pocit, že neviete udržať otvorené oči
  • pálenie alebo svrbenie očí
  • rozmazané alebo dvojité videnie
  • zvýšená citlivosť na svetlo
  • bolesť hlavy

V prípade, že máte tieto príznaky, odložte návštevu očného lekára na neskôr.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me, fiercehealthcare.com, heart.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.