• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Potraviny budú v jeden deň týždňa zatvorené, seniori budú mať svoje otváracie hodiny

  • 9:51 24.03.2020
  • Bratislava
Potraviny budú v jeden deň týždňa zatvorené, seniori budú mať svoje otváracie hodiny

Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú mať sanitárne dni.

Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené. Pôjde o sanitárny deň a deň, keď si majú oddýchnuť zamestnanci predajní. Len pre seniorov nad 65 rokov sa zároveň určia špeciálne otváracie hodiny v obchodoch, a to v čase otváracích hodín od 9.00 do 12.00 h. V utorok o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

„Tieto prevádzky Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR uzatvorí vždy v nedeľu, s tým, aby sa vytvoril priestor na sanitárne opatrenia a zároveň priestor na oddych zamestnancov spomínaných prevádzok, ktorí sú počas krízy v prvej línii, v plnom nasadení,“ spresnil.

ÚVZ SR podľa Matoviča zároveň vydá opatrenie, ktorým určí špeciálne otváracie hodiny pre dôchodcov nad 65 rokov, a to vo všetkých otvorených prevádzkach, vždy len od 9.00 do 12.00 h. „Toto budú špeciálne hodiny pre najviac ohrozených ľudí, aby im bolo umožnené pohybovať sa v otvorených prevádzkach obchodov,“ priblížil.

Na vstupe do obchodov sa má podľa slov predsedu vlády kontrolovať telesná teplota vchádzajúcich zákazníkov na čele. „Ak sa však nebudú v obchodoch dodržiavať vyhlásené hygienické a organizačné opatrenia, tak je možné, že prevádzku štát uzatvorí, a to až do konca karantény,“ dodal.

Bezplatná doprava pre študentov bude počas uzavretia škôl zrušená

Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov bude zrušené, a to počas uzavretia škôl. Vyhlásil to v utorok premiér Igor Matovič (OĽaNO). Zaviazané k tomuto opatreniu, ktoré súvisí s výskytom nového koronavírusu, bude Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Študenti podľa Matoviča majú byť v súčasnej situácii doma, nie cestovať bezplatne vlakmi na výlety.

Matovič podotkol, že toto opatrenie je svojím spôsobom v rozpore s tým, čo sľúbil pred voľbami, teda, že sa nebudú rušiť sociálne opatrenia. „Ale toto sociálne opatrenie sa dnes využíva tak, že ohrozuje verejné zdravie,“ upozornil.

Predseda vlády skonštatoval, že sa tým nezakazuje študentom cestovať. Ak ale budú cestovať, budú si to musieť zaplatiť. „Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať bezplatne vlakom po Slovensku a ohrozovať zdravie druhých ľudí. Musíme minimalizovať počet ľudí aj v prostriedkoch hromadnej dopravy a akúkoľvek nezmysluplnú dopravu len preto, lebo idem na výlet, musíme vylúčiť von,“ poznamenal Matovič.

Vláda, ústredný krízový štáb aj úrad verejného zdravotníctva zároveň dôrazne vyzýva dôchodcov, aby necestovali hromadnou dopravou, respektíve aby využívali hromadnú dopravu len v absolútne nevyhnutných prípadoch. „Veľmi veľa dôchodcov totiž využíva naďalej bezplatnú železničnú dopravu evidentne nie z nevyhnutných dôvodov,“ dodal premiér s tým, že ak táto prosba nezaberie, urobí podobný krok ako v prípade študentov, teda zruší sa bezplatné cestovanie vlakmi aj pre túto skupinu obyvateľov.

Výzva pre seniorov

Vláda SR a Úrad verejného zdravotníctva SR vyzvali dôchodcov, aby pre riziko ochorenia COVID-19 vychádzali zo svojho domu či bytu len v nevyhnutých prípadoch. Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi. Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí. Mestá a obce štát vyzval, aby zriadili telefónne linky pre seniorov za účelom objednania si donášky potravín. V utorok o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Správu aktualizujeme.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.