• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ako vyzerá zdravá imunitná odpoveď na COVID-19

  • 21:21 19.03.2020
  • Melbourne
Ako vyzerá zdravá imunitná odpoveď na COVID-19

V dobe, keď svet trápi pandémia koronavírusu, sa všetka pozornosť obracia na negatívne prejavy ochorenia. Kedy sa ale dá hovoriť o zdravej imunitnej odpovedi? Podľa vedcov vo väčšine prípadov.

Mierne až vážne príznaky niekoho, kto prekonal nákazu novým koronavírusom, sa vedcom podarilo opísať mimoriadne rýchlo. Vďaka týmto poznatkom je možné rýchlo identifikovať nakazených, a to najmä v prípadoch, že potrebujú akútnu zdravotnú starostlivosť.

Väčšina pozornosti sa v čase pandémie sústredí na ľudí s najhorším priebehom ochorenia, čo však neodradilo Dohertyho inštitút v Austrálii od toho, aby preskúmal imunitnú reakciu na koronavírus vo väčšine prípadov, keď stav pacienta nedôjde do kritického štádia.

Austrálčania využili príležitosť, ktorá sa im naskytla s príchodom 47-ročnej ženy do nemocnice v meste Melbourne. Žena sa dožadovala hospitalizácie aj napriek tomu, že jej život nebol vyslovene v ohrození. Výskumníkom tak udelila povolenie, aby jej denne brali vzorky krvi a zaznamenávali priebeh ochorenia.

„Sledovali sme celú škálu imunitných odpovedí, pričom sme využili poznatky, ktoré sme za roky zozbierali zo sledovania imunitnej odpovede pacientov hospitalizovaných s chrípkou,“ uvádza vo vyhlásení doktor Oanh Nguyen.

Nemožno popierať, že ľudia, ktorí hovoria, že koronavírus je len „obyčajná chrípka“, sa veľmi mýlia. Napriek tomu vedci našli mnohé podobnosti imunitnej odpovede organizmu na koronavírus a bežné kmene chrípky.

„Tri dni po prijatí pacientky sme pozorovali početnú populáciu rôznych druhov imunitných buniek, ktoré počas sezónnej chrípkovej infekcie predpovedajú vyliečenie. Na základe toho sme predpokladali, že u pacientky dôjde k uzdraveniu v priebehu troch dní, a to sa aj stalo.“

Imunitný systém pacientky liečil koronavírus podobne ako chrípku, pričom tiež produkoval podobné protilátky. Týždeň po prijatí na testovanie už žena nebola pozitívna na COVID-19 a po 13 dňoch už nejavila žiadne známky ochorenia, hoci jej organizmus pokračoval v tvorbe protilátok.

Vďaka novým zisteniam Austrálčanov, ktoré podporujú aj 4 ďalšie výskumy s podobnými výsledkami, sa približujeme k odpovedi na to, ako zareaguje organizmus na vakcínu proti koronavírusu. Na jej výrobe sa podieľa niekoľko laboratórií z celého sveta.

Štúdia okrem toho ponúka cenné informácie pre lekárov, ktorí tak dokážu lepšie určiť, ktorí pacienti sa do niekoľkých dní dokážu samostatne vyliečiť z koronavírusu. Svoju pozornosť budú teraz môcť upriamiť na každého, u koho sa prejaví odlišná imunitná odpoveď.

Pri výskumoch, ako je tento, sa za bežných okolností čaká na vyvinutie stratégie a schválenie etickou komisiou, no austrálsky inštitút mal tú výhodu, že sa na vypuknutie epidémie dopredu pripravoval už niekoľko rokov, a teda mal zabezpečené všetky potrebné náležitosti bez toho, aby vedel, že k vypuknutiu pandémie dôjde práve dnes.

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, iflscience.com, doherty.edu.au
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.