• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Otec chorej dcéry varuje pred účinkami ibuprofénu na nový koronavírus

  • 19:16 18.03.2020
  • Staple Hill
Otec chorej dcéry varuje pred účinkami ibuprofénu na nový koronavírus

Otec opísal, čo stalo s jeho dcérou, keď jej podali ibuprofén.

Rodina z Británie popísala vážne dôsledky podávania ibuprofénu u pacientky s novým koronavírusom. Keď 4-ročnej Amelii Collinsovej dali ibuprofén, jej teplota začala rapídne stúpať, dostala triašku a nevoľnosť. Dievčatko bolo dýchavičné a nedokázalo udržať oči otvorené. Jej otec Dan Collins na Facebooku varoval ľudí, aby podobnú chybu neurobili.

REPOST FROM MY WIFE’S POST, PLEASE READ AND SHARE!! To those of you that have children please read If your...

Posted by Dan Collins on Sunday, March 15, 2020

Podobné varovanie vydal aj francúzsky minister zdravotníctva Olivier Veran, ktorý varoval pred užívaním nesteroidových protizápalových látok (NSAID) proti symptómom ochorenia COVID-19. Táto skupina liečiv zahŕňa aj ibuprofen a aspirín.

Dan a Maddie Collinsovci dali Amelii ibuprofen, pretože doma nemali iný typ lieku na zníženie teploty. Jej stav sa do hodiny rapídne zhoršil a teplota vystúpila na 39,4. Rodičia museli zavolať záchranku a zdravotníci Amelii teplotu znížili. Rodine prikázali pokračovať v karanténe a volať, ak by sa jej stav zhoršil.

WHO odporúča užívať paracetamol

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok odporučila ľuďom s možnými symptómami ochorenia COVID-19, aby neužívali liečivo ibuprofen bez konzultácie s lekárom.

„V rámci samoliečby odporúčame paracetamol, nie ibuprofen,“ povedal na tlačovej konferencii v Ženeve hovorca WHO Christian Lindmeier.

Odborný časopis The Lancet minulý týždeň zverejnil hypotézu, na základe ktorej môžu niektoré lieky obsahujúce ibuprofen predstavovať riziko pre ľudí trpiacich ochorením COVID-19, ktorí okrem toho majú vysoký krvný tlak alebo diabetes.

Ibuprofén a koronavírus

Aj britskí lekári súhlasia s varovaním francúzskeho ministra zdravotníctva. Amir Khan rozhovore pre Al-Džazíru uviedol, že napriek tomu, že protizápalové látky, ako je ibuprofén, sú dôležité na liečbu bolesti, môžu mať negatívny účinok na imunitný systém. Práve preto je to veľké nebezpečenstvo v prípade nákazy koronavírusom. Ako uviedol:

„Pokiaľ ide o to, aby sme pomohli zmierniť príznaky bežného prechladnutia, nemusíme sa báť malého, ale dôležitého zníženia sily nášho imunitného systému: Je veľmi nepravdepodobné, že sa vyskytnú komplikácie pri bežnom prechladnutí, nieto, že by sme naň zomreli. Ale potrebujeme náš imunitný systém v najvyššom funkčnom stave, aby sme mohli bojovať s koronavírusmi a vyhrali."

Vysvetľuje, že keď vírus vstúpi do nášho tela, vyvoláva mierne až silné dýchacie ťažkosti, vysokú horúčku, kašeľ a prípadne aj poruchu viacerých orgánov, čo môže viesť k smrti.

Naše telá v reakcii na vírus uvoľňujú mastocyty alebo žírne bunky. Tie sa veľmi rýchlo uvoľňujú z našich dýchacích ciest a keď prídu do styku s vírusom, potom spustia „oveľa väčšiu imunitnú reakciu, ktorá spočíva v uvoľňovaní zápalových chemikálií,“ uviedol Khan. Tieto zápalové chemikálie nám pomôžu zvládnuť vírus v dlhodobom horizonte. Ako dodáva Khan:

„Účinnosť týchto chemikálií rozhoduje o tom, či u človeka dôjde ku komplikáciám spôsobeným koronavírusom alebo či sa úplne uzdraví. Ak berieme lieky, ktoré tlmia túto imunitnú reakciu, ako je ibuprofén, môže to viesť k tomu, že nebudeme bojovať s infekciou tak efektívne, čo môže viesť k dlhšej chorobe s vyšším rizikom komplikácií.“

Zdôrazňuje však, že niektorí ľudia sa spoliehajú na bežné protizápalové látky na tlmenie bolesti a pri dlhodobých zdravotných problémoch je to často jediná vec, ktorú môžu použiť. Takže každý, kto ich užíva pravidelne, by mal akékoľvek zmeny dávkovania najprv prediskutovať so svojím lekárom.

Zdroj: Info.sk, TM, manchestereveningnews.co.uk, aljazeera.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.