• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Je bezpečné si v čase pandémie koronavírusu objednávať jedlo na donášku?

  • 20:59 16.03.2020
  • New York
Je bezpečné si v čase pandémie koronavírusu objednávať jedlo na donášku?

Keďže je kvôli krízovej situácii na Slovensku väčšina z nás doma, mnohí sa spoliehajú na donášku jedla. Do akej miery je táto služba v súčasnosti bezpečná?

V čase pandémie koronavírusu boli vo väčšine krajín prijaté reštriktívne opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu vírusu. Jedným z nich je aj práca z domu a zdržiavanie sa v domácnosti, pokiaľ je to možné. Je preto pochopiteľné, že mnohí ľudia sa spoliehajú na jedlo, ktoré si objednajú cez internet alebo telefonicky, a pred dvere im ho prinesie obsluha.

Naskytá sa teda otázka, či je bezpečné spoliehať sa na jedlo a nápoje, ktoré vám do domácnosti zabezpečí reštaurácia alebo donášková služba. Neoplatí sa viac spoliehať na zásoby, ktoré máme odložené na horšie časy v pivnici či špajzi?

Začneme dobrými správami: Je veľmi nepravdepodobné, že sa nakazíte ochorením Covid-19 prostredníctvom zabaleného jedla. „Riziko nakazenia koronavírusom cez jedlo bolo a je extrémne nízke,“ zhodnotil profesor v oblasti bezpečnosti jedla na Cornellovej univerzite (New York) Martin Wiedmann.

Na druhej strane si treba položiť otázku, ako je to s dotýkaním rúk pri preberaní objednávky a platení?

Šírenie nového koronavírusu: Ako dlho zostáva vírus v tele aj po vyliečení

Experti a reštaurácie nás uisťujú, že pokiaľ si každý zamestnanec reštauračného zariadenia vezme k srdcu základné preventívne hygienické opatrenia, koronavírus sa cez objednávku nerozšíri. Čo na to hovorí odborník?

„Osobne nebudem robiť žiadne zmeny v tom, ako si objednávam jedlo. Keď si objednám pizzu, nenechám ju položenú pred domom a neprenesiem ju rukami dnu,“ hovorí Wiedmann. „Umyjem si ruky predtým, ako začnem jesť pizzu? Áno.“

Je jasné, že si nikdy nemôžete byť istí tým, kto vám jedlo pripravoval, ale prevádzky v tomto čase kladú extrémny dôraz na dodržiavanie hygienických a ochranných opatrení, a to zvlášť pri príprave jedla a manipulácii s ním.

Ako ste si v uplynulých dňoch mohli všimnúť, viaceré samosprávy zorganizovali pomocné akcie, ktorých cieľom je doniesť potraviny z obchodu domov ľuďom, ktorí sú vírusom najviac ohrození – teda prevažne starším a chorým ľuďom. Jedlo vám bude môcť doniesť domov aj taxislužba, pričom sa očakáva, že vodiči budú spĺňať prísne hygienické nariadenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Pripomeňme si najhoršiu situáciu, ku ktorej kvôli Covid-19 došlo v Číne, a ktorá sa by sa mohla odohrať aj na Slovensku. Čína kvôli šíreniu vírusu prijala opatrenie, ktoré dodávateľom jedál a nápojov z reťazcov Starbucks a McDonald's nariaďovalo pribaliť k donáške štítky s ich telesnou teplotou a teplotou ľudí, ktorí jedlá alebo nápoje pripravovali, aby si zákazníci boli celkom istí, že sú v bezpečí. Okrem toho sa vyžadovala dezinfekcia obalov od potravín.

Podľa Wiedmanna ale na západe nedôjde k rovnakému scenáru. Odborník si myslí, že oveľa účinnejšou prevenciou je držať si od ľudí odstup a rozhodne na nich nekýchať a nekašľať.

„Ak sa aj sám zamknem v dome bez jedla, riziko, že sa nakazím koronavírusom, nie je nulové,“ dodáva Wiedmann. „Ale riziko, že umriem od hladu, je v porovnaní s tým extrémne vysoké.“

Zdroj: Info.sk, DP, nypost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

DNES - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.