• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Česká herečka a šansoniérka Jitka Molavcová má narodeniny

  • 6:50 17.03.2020
  • Praha/Bratislava
Česká herečka a šansoniérka Jitka Molavcová má narodeniny

Meno českej herečky a speváčky Jitky Molavcovej sa spája najmä s jej účinkovaním v pražskom divadle Semafor, kde spolu s hercom, textárom a skladateľom Jiřím Suchým účinkujú a spolupracujú už viac ako 50 rokov.

V utorok 17. marca sa obľúbená komička a šansoniérka dožíva 70 rokov.

Jitka Molavcová sa narodila 17. marca 1950 v Prahe. Miestom, kde vyrastala bol Měšťanský pivovar na Královských Vinohradech. Jej otec tam pracoval ako sládek. Mama budúcej herečky bola prevádzkarkou v kabarete U Svatého Tomáše, kde Jitka vystupovala už ako štvorročná.

V ľudovej škole sa naučila hrať na klavír a gitaru. Na želanie rodičov vyštudovala strednú priemyselnú školu grafickú, ale k umeniu ju to lákalo stále viac. Vždy obdivovala klaunov a komikov, sama mala zmysel pre humor. Už vtedy vnímala humor ako jeden z najväčších pokladov. Jej vzormi boli českí umelci ako Jan Werich, Vlasta Burian i Jiří Voskovec. Čoskoro pochopila, že prostredníctvom humoru možno prekonávať rôzne životné úskalia.

Spevácku kariéru odštartovala výhrou v súťaži Talent 70 so šansónovou piesňou Hany Hegerovej Lásko má. Víťazstvo v súťaži ju inšpirovalo a podnietilo zúčastniť sa na konkurze do divadla Semafor, kde spievala s gitarou. V hľadisku sedel aj jeden zo zakladateľov divadla Jiří Suchý, ktorý jej ponúkol externú spoluprácu na jeden rok. Vtedy ešte netušila, že v divadle zostane celý život.

Jej jemný dievčenský soprán znel neskôr aj v rozhlase a na nahrávkach Supraphonu. Piesne Hej Tóny, Teď hádej, Nové boty, Vrať mi moje srdce zpátky nebo Náledí sa stali hitmi.

V roku 1974 bola partnerkou Karla Gotta vo filme Hvězda padá vzhůru. V 80. rokoch spolupracovala na programoch pre deti, medzi ktorými vynikli Malý televizní kabaret, Studio Kamarád, Kosmická čarodějnice, objavila sa aj v mnohých rozprávkach ako Taneček přes dvě pekla, Královna koloběžka, Doktorská pohádka, O chytrém Honzovi aneb Jak se Honza stal králem, Vohnice a Kylián a v mnohých ďalších. Svoj hlas prepožičala jednému z najobľúbenejších večerníčkov - Kátě a Škubánkovi. Nezabudnuteľná bola aj jej postave nešťastne zamilovanej chyžnej v seriáli Návštěvníci.

Spolu s Jiřím Suchým vytvorili v roku 1986 dvojicu starnúceho kabaretiéra Jonáša a jeho vernej, zamilovanej domácej Žofie Melicharovej. Postava Melicharovej prirástla herečke k srdcu, dokonca sa kvôli nej naučila hrať na saxofón.

Ďalšou vynikajúcou príležitosťou pre komičku Molavcovú bola na začiatku 90. rokov postava „žiarlivej ruskej matróny“ Varvary v inscenácii Nižni Novgorod. Úspech zaznamenali aj hry Mé srdce je Zimmer frei či Víkend s Krauzovou, Kytice, Elektrická puma i Smutek bláznivých panen. Postupne sa Molavcová vyprofilovala za hlavnú ženskú osobnosť divadla Semafor.

Jitka Molavcová ovláda tiež operetu a muzikál. V Hudobnom divadle Karlín stvárnila postavu vdovy Leviovej v muzikáli Hello Dolly, za ktorú dostala Cenu Thálie za rok 1996. V roku 2007 účinkovala ako hosť v Národnom divadle v inscenácii Dobře placená procházka. Ide o novú verziu buffo opery, ktorú režisér Miloš Forman nakrútil pre televíziu v roku 1966.

Je autorkou kníh pre deti Pohádky z pastelky, Pohádky a písničky pro šikovné děti a Malé pohádky Jitky Molavcové.

V marci 2010 jej vyšiel kompilačný album Pop galerie Jitka Molavcová. Z obľúbených šansónov si zostavila aj vlastný program, s ktorým sa predstavila 16. apríla 2019 v gotických priestoroch Domu U Kamenného zvonu na Staromestskom námestí.

Pražský Semafor zabáva svojich divákov dodnes. K šesťdesiatinám divadla zostavil jeho zakladateľ Jiří Suchý publikáciu pod názvom Semafor, mapujúcu všetky predstavenia, ktoré scéna od roku 1959 zinscenovala a v ktorých zažiarila aj Jitka Molavcová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.