• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Tekuté verzus tuhé mydlo: Ktoré z nich je účinnejšie?

  • 20:52 15.03.2020
  • Svet
Tekuté verzus tuhé mydlo: Ktoré z nich je účinnejšie?

Ktorý druh mydla sa pri umývaní rúk oplatí používať viac?

Zdravotnícke organizácie upozorňujú na to, že ak si chceme ruky umyť efektívne a zbaviť ich všetkých baktérií, je potrebné si ich umývať mydlom a teplou vodou po dobu aspoň 20 sekúnd. Takéto umývanie rúk je prevenciou pred šírením vírusovej a bakteriálnej nákazy najmä počas chrípkovej sezóny.

Aké sú rozdiely medzi tekutým a tuhým mydlom?

Obidva typy mydla majú svoje výhody aj nevýhody.

O tuhých mydlách sa často hovorí ako o prenášačoch mikróbov, pretože jednu tabletu obvykle používa viac ľudí. Existuje však len málo dôkazov o tom, že by tento typ mydla prispieval k šíreniu baktérií, práve naopak – výskumy podporujú tvrdenie, že tuhé mydlo ich efektívne odstraňuje.

O prospešnosti používania tuhého mydla hovorí aj environmentalistka Marlene Wolfeová, ktorá pre časopis Vice uviedla, že „neexistuje veľa výskumov, ktoré by preukázali prenos baktérií pri používaní tuhého mydla.“

Wolfeová zároveň poznamenáva, že množstvo výskumov sa sústreďuje len na šírenie baktérií. „Čoraz viac ochorení na celom svete má ale vírusový charakter,“ hovorí odborníčka.

Tuhé mydlo často čelí sťažnosti, že príliš vysušuje pokožku. K tomuto následku obvykle dochádza pri používaní bežných lacnejších mydiel, ktoré majú vyššie pH, a tak skutočne spôsobujú vysychanie kože. Pri nákupe sa preto treba zamerať na citlivejšie varianty.

Teraz sa pozrime na druhú stranu mince – tekuté mydlá. Tie sú k pokožke zhovievavejšie, pretože väčšina z nich obsahuje hydratačné zložky. Na druhej strane zvyknú byť parfumované, čo vôbec nevyhovuje citlivej koži.

Pri používaní tekutých mydiel treba brať ohľad aj na životné prostredie. Keďže sa najčastejšie predávajú v plastových nádobách, ich používaním vzniká množstvo odpadu. Škody vie minimalizovať správne triedenie.

Tuhé mydlo stráca kvalitu len vtedy, ak ho odkladáte na pevný povrch bez odtoku – napríklad na kraj umývadla alebo do mydlovej vaničky bez mriežky. Takéto mydlo ale netreba hneď vyhodiť – podľa Wolfeovej ho stačí pred použitím opláchnuť vodou.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, thewowstyle.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.