• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Ako funguje dezinfekčný prostriedok na ruky. Môže sa pokaziť a dokáže nás chrániť?

  • 19:34 15.03.2020
  • Bratislava
Ako funguje dezinfekčný prostriedok na ruky. Môže sa pokaziť a dokáže nás chrániť?

Prinášame vám niekoľko faktov o dezinfekčných prostriedkoch na ruky.

Dezinfekčné prostriedky na ruky poskytujú pohodlný a efektívny spôsob čistenia rúk, ak nie je k dispozícii mydlo a voda a ak nie sú vaše ruky pokryté viditeľnými nečistotami alebo mastnotou.

Účinnou látkou je etylalkohol (tiež nazývaný etanol), izopropylalkohol (izopropanol) alebo benzalkóniumchlorid. Účinnosť dezinfekčných prostriedkov, ktoré neobsahujú ani jednu z vyššie uvedených látok nebola preukázaná.

Ako funguje dezinfekčný prostriedok na ruky?

Kľúčovou zložkou väčšiny dezinfekčných prostriedkov na ruky je alkohol. Podľa prehľadu štúdií z roku 2014 uverejneného v časopise Clinical Microbiology Reviews, alkoholy ničia látky alebo patogény spôsobujúce choroby tým, že rozkladajú proteíny, rozdeľujú bunky alebo narušujú metabolizmus buniek.

Roztoky s 30% obsahom alkoholu majú určitú schopnosť ničiť patogény. Účinnosť sa zvyšuje so zvyšujúcou sa koncentráciou alkoholu. Štúdie ukázali, že alkohol zabíja širšiu škálu baktérií a vírusov, keď koncentrácia prekročí 60%, a pri vyššej koncentrácii funguje rýchlejšie. Zdá sa však, že účinnosť alkoholu dosahuje najvyššiu koncentráciu pri 90 - 95%.

Ďalšou výhodou alkoholu je, že baktérie, ktoré zabíja, si proti nemu nevytvárajú rezistenciu, takže pri ďalšom používaní alkohol nestráca účinnosť.

Podľa prehľadu štúdií z roku 2014 je etanol taký silný, že niekoľko výskumov potvrdilo, že pri vysokých koncentráciách lepšie ničí tri druhy baktérií spôsobujúcich choroby - Escherichia coli, Serratia marcescens a Staphylococcus saprophyticus - v porovnaní s umývaním rúk mydlom a vodou.

Alkohol však nefunguje na norovírus; Clostridium difficile, ktoré môžu spôsobiť život ohrozujúcu hnačku; alebo Cryptosporidium, parazit, ktorý spôsobuje hnačkové ochorenie nazývané kryptosporidióza. Dezinfekčné prostriedky tiež neodstraňujú škodlivé chemikálie, ako sú pesticídy alebo ťažké kovy. Tiež nedokážu vyčistiť mastné alebo špinavé ruky. V tomto prípade vyhráva mydlo a voda.

Môže dezinfekcia na ruky expirovať?

Dezinfekčné gély v skutočnosti nemôžu expirovať, aj keď na fľaškách býva uvedený dátum exspirácie. Dátum exspirácie sa považuje za posledný dátum, kedy výrobok obsahuje zložky v množstve uvedenom na etikete. To, či výrobca testoval, ako dlho výrobok spĺňa tvrdenie na etikete, alebo či uviedol ľubovoľný dátum exspirácie, ostáva pre spotrebiteľov záhadou.

Alkohol je stabilná chemikália. To znamená, že ak sa alkohol uchováva v uzavretej nádobe pri izbovej teplote, vydrží veľmi dlho v pôvodnom stave.

Alkohol sa však ľahko odparuje kvôli jeho relatívne nízkemu bodu varu. Časom, keď sa fľaša otvára a zatvára, môže nejaký alkohol uniknúť a koncentrácia alkoholu v dezinfekčnom prostriedku na ruky sa môže znižovať. Ak však fľašu necháte zatvorenú a pri izbovej teplote, pravdepodobne budete mať účinný produkt tak dlho, ako budete potrebovať.

Zdroj: info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, livescience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.