• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

5 vecí, ktoré by sme mali robiť, aby sme zabránili šíreniu koronavírusu

  • 21:06 10.03.2020
  • Bratislava
5 vecí, ktoré by sme mali robiť, aby sme zabránili šíreniu koronavírusu

Každý z nás môže prispieť svojou troškou pri prevencii pred koronavírusom. Treba pamätať na týchto 5 zásad.

Nový koronavírus COVID-19 má pôvod v čínskom meste Wu-chan. Zatiaľ čo na Slovensku pribúda počet pacientov s týmto nakazením, z Wu-chanu aj Hongkongu hlásia čoraz nižšie čísla. Situáciu napriek tomu netreba podceniť.

Ak chceme zabrániť šíreniu vírusu, musíme k tomu kolektívne prispieť. Ani liter antibakteriálneho prostriedku vás totiž neochráni, ak človek vedľa vás v autobuse zatajil svoj nedávny pobyt v severnom Taliansku. Pri prevencii vám pomôže týchto 5 krokov.

1. Umývanie rúk

Kľúčom k spomaleniu šírenia koronavírusu je umývanie rúk. Ak chcete, aby bolo efektívne, umývajte si ruky teplou vodou a mydlom. Umývanie by malo trvať aspoň 20 sekúnd (mali by ste si stihnúť 2-krát zaspievať Veľa šťastia, zdravia) a nemali by ste pri ňom vynechať nechty a priestor medzi prstami. V prípade, že nemáte prístup k mydlu, využite dezinfekčný gél.

2. Pozor na obrazovky

Umývanie rúk stráca význam v momente, keď sa dotknete kontaminovanej obrazovky. Koronavírusy sa najčastejšie prenášajú kašľaním a kýchaním, ale rýchlosť šírenia môžu podporiť aj dotknuté obrazovky.

Po tom, ako sa dotknete verejne prístupných obrazoviek, ako sú terminály alebo kiosky, si umyte ruky mydlom alebo na ne aplikujte dezinfekčný gél. Kontaminácii zabránite aj pravidelným čistením displeja na mobile, ktoré by ste mali vykonať aspoň dvakrát denne.

Mobil očistíte tak, že ho predtým vypnete a jemne utriete mierne vlhkou handričkou s mikrovláknom. Voda by sa nemala dostať do otvorov.

3. Dodržiavanie pravidiel samoizolácie

Ak ste pricestovali z rizikovej oblasti alebo ste boli v kontakte s niekým, koho sa to týka, mali by ste sa samoizolovať. To znamená, že by ste doma nemali prijímať hostí a poprosiť blízkych, aby za vás nakúpili. Po prinesené tašky s nákupom vyjdite pred dom alebo byt sami po tom, ako blízki odídu.

Samoizolácia v domácnosti s viacerými členmi je náročnejšia, ale nie nemožná. Uzavrite sa do jednej miestnosti a okno nechajte otvorené tak dlho, ako je to možné. Používajte vlastné osušky a uteráky, to isté by sa malo týkať aj riadu a kuchynských pomôcok.

4. Starostlivosť o domáce zvieratá

O tom, že by sa domáci miláčikovia mohli nakaziť novým koronavírusom, zatiaľ nejestvuje dôkaz, no niektoré charity vyzývajú na preventívne opatrenia.

V prípade, že sa ocitnete v samoizolácii a/alebo vám diagnostikujú COVID-19, poproste známych, aby sa o vaše zvieratko najmenej dva týždne starali. Okrem toho sa vyhnite obliznutiu od psov a mačiek a nekŕmte ich svojím jedlom.

5. Situáciu netreba podceniť

Na záver zdôrazňujeme, že informácie zdravotníkov a vedcov netreba podceniť. To neznamená, že by ste mali vtrhnúť do obchodu a vybrakovať regály s hygienickými výrobkami a múkou. Stačí, keď budete myslieť na vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť iných.

Pri prevencii pred koronavírusom vám pomôže aj informačný materiál, ktorý na sociálnej sieti zverejnila slovenská polícia:

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.