• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Čierny verzus zelený čaj: Tento druh vám prinesie dlhší život

  • 19:18 02.03.2020
  • Bratislava
Čierny verzus zelený čaj: Tento druh vám prinesie dlhší život

Tradičný nápoj je spojený s dlhším životom.

Nový výskum zistil, že pravidelné pitie čaju súvisí s nižším rizikom úmrtia na všetky príčiny. Stačí ho pritom piť len 3-krát týždenne.

Štúdia, ktorá skúmala 100 902 účastníkov, zistila, že pravidelné pitie čaju je spojené s dlhším životom a zdravím po mnoho rokov. Ako však ukázali výsledky, najviac výhod vyplýva z pitia zeleného čajú.

Xinyan Wang, prvý autor štúdie, uviedol:

„Pravidelná konzumácia čaju je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb a smrti zo všetkých príčin.Priaznivé účinky na zdravie sú najsilnejšie pri zelenom čaji a u dlhodobých konzumentov čaju.“

Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. V jednej boli ľudia, ktorí pijú čaj menej ako 3-krát týždenne. V druhej skupine boli pravidelní konzumenti, ktori pili čaj 3-krát alebo viackrát týždenne.

Štúdia publikovaná v časopise European Journal of Preventive Cardiology zistila, že pravidelní konzumenti čaju mali o 22 percent nižšie riziko infarktu a mozgovej príhody v porovnaní s druhou skupinou.

Riziko infarktov a mozgových príhod bolo u pravidelných konzumentov čaju nižšie o 20 percent. Okrem toho mali o 15 percent nižšie riziko smrti z akejkoľvek príčiny.

Dôležité je piť čaj pravidelne

Výskum po ďalších 5 rokoch odhalil, že pravidelnosť je kľúčovým faktorom, pretože polyfenolové antioxidanty nachádzajúce sa v čaji sa nemôžu v tele ukladať.

Dongfeng Gu, spoluautor štúdie, uviedol:

„Štúdie mechanizmu naznačujú, že hlavné bioaktívne látky v čaji, konkrétne polyfenoly, sa v tele dlhodobo neuchovávajú. Preto môže byť na kardioprotektívny účinok potrebný častý príjem čaju po dlhšiu dobu.“

Čierny verzus zelený

Ďalšia analýza naznačovala, že na rozdiel od čierneho čaju bolo pitie zeleného čaju spojené s 25-percentným znížením rizika srdcových chorôb, srdcového infarktu, mozgovej príhody a smrti z akejkoľvek príčiny. Gu dodal:

„V našej študijnej populácii 49% pravidelných konzumentov čaju najčastejšie pilo zelený čaj, zatiaľ čo čierny čaj preferovalo iba 8%. Malý podiel pravidelných konzumentov čierneho čaju môže sťažiť pozorovanie silných spojení, ale naše zistenia naznačujú rozdielny účinok medzi jednotlivými typmi čaju.“

Existuje niekoľko faktorov, ktoré by mohli vysvetliť zdravotný prínos zeleného čaju v porovnaní s čiernym čajom.

Zelený čaj je vynikajúcim zdrojom polyfenolov. Tento antioxidant má ochranný účinok proti kardiovaskulárnym ochoreniam a jeho rizikovým faktorom.

Čierny čaj si však na stmavnutie lístkov vyžaduje fermentáciu, ktorú sa antioxidačný účinok čiastočne stráca.

Okrem toho si ľudia v mnohých krajinách zvyknú do čierneho čaju pridávať mlieko, ktoré môže blokovať vstrebávanie antioxidantov a znižovať zdravotný prínos týchto živín.

Zdroj: Info.sk, TM, journals.sagepub.com, escardio.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.