• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Gigant Nestlé objavil vo svojich produktoch konské mäso

  • 15:14 19.02.2013
  • BRATISLAVA
Gigant Nestlé objavil vo svojich produktoch konské mäso

Švajčiarsky potravinársky gigant Nestlé objavil vo svojich produktoch konské mäso. Ide o dva typy pripravených cestovín, ktoré mali byť plnené hovädzinou.

"Naše testy objavili stopy konského DNA v dvoch produktoch," cituje AFP vyhlásenie najväčšieho svetového výrobcu potravín.

Spoločnosť okamžite nariadila stiahnuť tieto produkty z obchodov v Španielsku a Taliansku. Zároveň dodala, že "hovädzie" nepredstavovalo zdravotné riziko pre konzumentov.

Správa vyšla iba deň potom, ako obchodný reťazec Lidl nariadil stiahnuť z obchodov svoje lazane v Dánsku, Fínsku, Švédsku a Belgicku pre podozrenie z prítomnosti konského mäsa.

Reťazec len minulý týždeň oznámil podobný nález v ďalších svojich produktoch - Hovädzí guláš a Boloňské tortellini.

Medzitým francúzska spoločnosť Spanghero upozornila, že v obchodoch môže byť až 750 ton konského mäsa, ktoré bolo nelegálne zmiešané s hovädzím. Firma dodala, že konské mäso by mohlo byť "pridané" až v 4,5 milióna produktoch po celej Európe.

Spanghero, jeden z hlavných podozrivých subjektov v megakauze, dostala už zákaz skladovať mrazené mäso. Nemecké úrady už v pondelok oznámili, že sprísnia kontroly v obchodoch aj sankcie pre spoločnosti, ktoré by sa snažili oklamať zákazníka. Všetky produkty, ktoré na etikete deklarujú hovädzie mäso, budú otestované. Nemecká ministerka pre potraviny, poľnohospodárstvo a ochranu práv spotrebiteľa Ilse Aignerová predstavila 10-bodový plán, ktorý by mal ochrániť Nemcov pred podozrivými potravinárskymi výrobkami.

Briti nedôverujú mäsu

Po vypuknutí škandálu s konským mäsom, ktoré sa predávalo ako hovädzie, pätina britských spotrebiteľov začala kupovať menej mäsových výrobkov.

Vyplýva to z výsledkov internetového prieskumu, ktoré v pondelok zverejnila britská spoločnosť Consumer Intelligence.

"Podľa našich zistení tento škandál spotrebiteľov zasiahol veľmi tvrdo, keďže kvôli nemu sú ochotní zmeniť svoje návyky, alebo upraviť stravovanie," komentoval výsledky hovorca spoločnosti David Black.

Výskum síce neudáva množstvá mäsa, ktoré opýtaní konzumujú, odhaľuje však širšie trendy. Viac ako 65 % opýtaných vyhlásilo, že v dôsledku škandálu menej dôverujú označeniu potravín a viac než 60 % tvrdilo, že odteraz budú nakupovať mäso z lokálnych mäsiarstiev.

Štvrtina opýtaných chce miesto mletého mäsa kupovať drahšie mäso v celku. Takmer 20 % vyhlásilo, že by chceli tiež prestať kupovať spracované mäso, napríklad vo forme hotových mrazených jedál, pre zlú finančnú situáciu si to však nemôžu dovoliť.

Krajiny, ktoré zasiahol škandál s konským mäsom:

Veľká Británia a Írsko

Írska potravinárska inšpekcia v spolupráci s britskými úradmi objavila v hamburgeroch, ktoré predával obchodný reťazec Tesco, konské mäso. Niektoré výrobky označené ako Tesco Everyday Value obsahovali takmer 30 percent takého mäsa. Takmer 37 percent testovaných produktov v obchodných reťazcoch obsahovali konskú DNA, 85 percent výrobkov vykázalo bravčovú DNA. Podľa popisu na obaloch však malo ísť o hovädzie hamburgery.

Britský premiér David Cameron výsledky írskej potravinovej kontroly označil za "veľmi vážne". Írske výrobky značky Liffey Meats, Silvercrest Foods a britské Dalepak Hambleton predávali vo Veľkej Británii obchodné reťazce Tesco, Lidl, Aldi, Iceland a Dunnes Stores. Predstavitelia reťazcov vidia za zlyhaním chyby dodávateľov. Konské mäso obsahovalo 29 produktov z 2051 testovaných vzoriek.
Francúzsko

Šesť veľkých francúzskych reťazcov predajní s potravinami stiahlo z predaja hotové lazane a ďalšie produkty pre podozrenie, že mäso v nich môže byť konské. Francúzska federácia maloobchodníkov FCD vyzvala na stiahnutie produktov od výrobcov Findus a Comige. Vyšetrovanie francúzskych úradov ukázalo, že mäso, ktoré pochádzalo z rumunského bitúnku, skončilo vo fabrike Comigel v Luxembursku, kam ho dodala francúzska dodávateľská firma, pričom do obchodu boli zapojení aj obchodníci z Holandska a Cypru.
Nemecko

Úrady v Nemecku zaznamenali výskyt konského mäsa v produktoch označených ako hovädzie v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Lazane s podozrením na obsah konského mäsa prevzal v spolkovej krajine minimálne jeden predajca. Kontrola dokumentov naznačila, že produkty sa do krajiny dostali prostredníctvom distribútora z Luxemburgu. Nemecká potravinárska spoločnosť Dreistern-Konserven GmbH & Co KG v sobotu oznámila, že stopy konského mäsa objavila aj vo svojom hovädzom guláši s označením "Rindergulasch 540g Omnimax".
Rakúsko

Konské mäso objavili v hovädzom polotovare nemeckej výroby, ktorý predávajú v rakúskej sieti supermarketov Lidl. Ako informovala materská spoločnosť v Nemecku, výrobky "s nedeklarovaným výskytom konského mäsa" už začali sťahovať z pultov všetkých predajní. Išlo o cestovinový hovädzí výrobok typu tortellini. Tortellini vyrobila nemecká spoločnosť Gusto, ktorá však trvá na tom, že konské mäso sa do výrobku dostalo od jedného z jej dodávateľov.
Švédsko

Švédske úrady vykonali testy DNA na produktoch, ktoré pochádzali z fabriky Comigel v Luxembursku a nariadila ich stiahnuť. Išlo o lazane pripravené na okamžitú konzumáciu, ktoré obsahovali stopy konského mäsa.
Nórsko

Najväčší nórsky reťazec NorgesGruppen oznámil, že objavili konské mäso vo svojich obchodoch. Okamžite stiahol produkt mrazené lazane, v ktorých boli stopy objavené.
Holandsko

Holandské úrady pred siedmimi dňami oznámili, že v takmer 100 prevádzkach sa predávalo konské mäso, ktoré bolo označené ako hovädzie. Podľa kompetentných bola na vine fabrike na juhu krajiny, kde s najväčšou pravdepodobnosťou primiešavali konské mäso k hovädzine.
Dánsko

Dánske úrady vydali oznámenie, že podozrivé konské mäso sa mohlo dostať s označením ako hovädzie tamojším výrobcom pizze.
Švajčiarsko

Švajčiarsky obchodný reťazec Coop oznámil, že objavil stopy konského mäsa v produkte mrazené lazane. Mäso v nich pochádzalo práve z podozrivej luxemburskej fabriky Comigel.
Bulharsko

Bulharská Agentúra pre bezpečnosť potravín v sobotu nariadila stiahnutie viac ako 86 kilogramov produktu mrazené lazane pre podozrenie, že môžu obsahovať konské mäso. Úrady však nespresnili, kde bolo podozrivé mäso objavené.

Informácie pochádzajú z agentúry AFP a archívu agentúry SITA.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

DNES - 14:04Ekonomické

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.

Jozef Ráž uviedol, ako chce zlepšiť dopravnú situáciu pri Strečne

Jozef Ráž uviedol, ako chce zlepšiť dopravnú situáciu pri Strečne

DNES - 13:58Ekonomické

Generálny riaditeľ SSC dostal úlohu, aby sa opatrenia realizovali čím skôr.