• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Na letisku v Bratislave sa začalo s meraním teploty prilietajúcich pasažierov

  • 15:19 28.02.2020
  • Bratislava
Na letisku v Bratislave sa začalo s meraním teploty prilietajúcich pasažierov

Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave sa už podrobili meraniu teploty prví cestujúci, ktorí prileteli na Slovensko.

Podobné kontroly pasažierov by mali trvať až do odvolania, a to aj na letiskách v Košiciach a Poprade. Opatrenie nariadila Bezpečnostná rada SR v súvislosti s hrozbou koronavírusu.

S meraním na bratislavskou letisku sa začalo v piatok. V rámci monitorovania sa sleduje, či má pasažier teplotu nad 38 stupňov. Podľa vedúcej hygieničky rezortu Kataríny Chudíkovej zatiaľ nemuseli riešiť žiadny takýto prípad.

Ak by sa však podobný prípad vyskytol, cestujúci by bol podľa nej odvedený do osobitného priestoru v rámci letiska, kde sa s ním spíše podrobná anamnéza. „Tá bude zameraná na tú cestovateľskú anamnézu, to znamená, či bol v nedávnej dobe v epicentre nákazy, respektíve, či bol v kontakte s človekom podozrivým na nákazu alebo s potvrdenou nákazou,“ priblížila v piatok na letisku Chudíková. Ak sa potvrdí podozrenie, pasažier bude musieť byť odvezený do príslušného zdravotníckeho zariadenia.

Cestujúci sú informovaní aj prostredníctvom materiálov, ktoré sú k dispozícii na letisku. Budú sa im tiež rozdávať letáky s inštrukciami zamerané na to, aby sa pasažieri sledovali a v prípade zvýšenej teploty oslovili zdravotnícke zariadenie. Zdôraznila, že je vhodnejšie zavolať rýchlu zdravotnú pomoc a nenavštevovať ambulancie osobne.

Kontroly by sa mali podľa Chudíkovej na letiskách vykonávať do odvolania. „Pokiaľ sa tá situácia nezlepší, neupokojí, tak, bohužiaľ, budeme musieť byť stále pripravení na všetky možné eventuality a riešiť situáciu potom podľa toho, ako sa bude vyvíjať,“ skonštatovala.

Hygienici kontrolujú všetkých pasažierov priamo v príletovej hale. K dispozícii majú teplomery aj termokamery. Ako uviedol rezort dopravy, v priestoroch letiska sú zariadenia na penovú dezinfekciu rúk pre cestujúcich a zamestnancov a v najbližších dňoch bude k dispozícii aj zariadenie na celopriestorovú povrchovú dezinfekciu, ktorou je možné čistiť vzduch.

Príznaky, pri ktorých je podľa nej potrebné kontaktovať lekára, sú podobné príznakom chrípkového ochorenia. Na základe toho sa v zdravotníckom zariadení vykoná vyšetrenie, či už röntgen pľúc a virologické potvrdenie na prítomnosť vírusu. Tým sa podľa jej slov potvrdí alebo vyvráti, či je daný človek postihnutý koronavírusom.

V rámci preventívnych opatrení je podľa nej dôležitá osobná hygiena, časté umývanie rúk aj dezinfekcie priestorov. Útvar vedúceho hygienika rezortu dopravy sa aj preto v nariadeniach smerom k letisku zameral na to, aby sa stierali plochy ako držadlá či kľučky dezinfekčnými prostriedkami.

Pracovníci letiska, ktorí prichádzajú do kontaktu s cestujúcimi, musia byť vybavení respirátormi a rukavicami. Momentálne je za ministerstvo dopravy v opatreniach zapojených 15 zdravotných pracovníkov celkovo, teda nielen na letisku v Bratislave, ale aj v Košiciach a Poprade.

Doposiaľ sa na letisku realizovali opatrenia bez merania, pričom zahŕňali aj vyplnenie formulára, ktorý hovorí o tom, či sa u posádky alebo pasažierov prejavili príznaky ochorenia. Týkalo sa to všetkých letov z Talianska. Od piatka sa na medzinárodných letiskách SR vykonáva meranie teploty každého pasažiera.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.