• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Vedci spoznali nový typ schizofrénie. Mozog nositeľa vyzerá takmer ako zdravý

  • 20:23 29.02.2020
  • Harrisburg
Vedci spoznali nový typ schizofrénie. Mozog nositeľa vyzerá takmer ako zdravý

Podľa nových zistení všetci pacienti so schizofréniou nevykazujú abnormálnu štruktúru mozgu.

Schizofrénia je duševné ochorenie, ktoré sa najčastejšie prejavuje halucináciami, bludmi, počutím vlastných myšlienok a celkovou zmenou správania. V minulosti bolo preukázané, že mozog schizofrenického pacienta vykazuje abnormality, ktoré nemožno pozorovať na mozgu zdravého človeka.

Po preštudovaní snímok viac ako 300 schizofrenických pacientov však vedci najnovšie dospeli k záveru, že existujú 2 neuroanatomické typy schizofrénie, pričom jeden z nich dosiaľ nikto neodhalil.

Hoci neurobiologické poznatky o schizofrénii dodnes nie sú celkom prebádané, s určitosťou vieme, že ochorenie sa spája s úbytkom sivej hmoty. Tento príznak možno pozorovať u väčšiny pacientov, ale v novom výskume sa našli aj takí, ktorých sivá hmota bola prekvapivo zdravá.

Rádiológ Christos Davatzikos z Pennsylvánskej univerzity hovorí, že najmenej tretina pacientov, ktorých spolu s tímom odborníkov skúmal, nemala žiadny problém s mozgovou sivou hmotou. „Ich mozgy boli takmer celkom normálne.“

Jediným rozdielom medzi zdravým mozgom a zdanlivo neporušeným mozgom niektorých schizofrenikov bol vyšší počet bazálnych ganglií. Táto časť mozgu je zodpovedná za motoriku (schizofrénia je ochorenie, ktoré primárne postihuje myseľ a vnímanie reality, ale premieta sa aj do fyzických ťažkostí, napríklad v podobe spomalených pohybov a tikov).

„Tieto výsledky sú protikladom k zaužívanému chápaniu schizofrénie ako ochorenia, ktorého hlavným znakom je úbytok mozgovej hmoty,“ píšu autori v štúdii.

Až 40 percent skúmaných pacientov so schizofréniou nevykazovalo typické zmenšenie objemu sivej hmoty. V niektorých prípadoch dokonca bolo badať zväčšenie prúžkovaného telesa v strede mozgu. Vedci nevedia, ako k tomuto fenoménu došlo, no jednoznačne vylučujú vplyv liekov, veku alebo iných demografických faktorov.

„Nevieme, ako je to možné, ale vieme, že štúdie, ktoré pri zohľadňovaní liečby kladú všetkých schizofrenických pacientov do jednej skupiny, možno neaplikujú ten najlepší postup,“ hovorí Davatzikos.

Aj ďalšie nové štúdie poukazujú na dôležitosť rozlišovania typov schizofrénie podľa štruktúry mozgu. „Hlavným posolstvom je, že biologická podstata schizofrénie – ako aj mnohých iných neuro-psychiatrických ochorení – je pomerne heterogénna,“ dodáva Davatzikos.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencealert.com, academic.oup.com, eurekalert.org, nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.