• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Súd vyniesol rozsudok v prípade zmeniek

  • 10:27 27.02.2020
  • Pezinok
Súd vyniesol rozsudok v prípade zmeniek

Senát ŠTS v Pezinku rozhodol v prípade zmeniek.

Aktualizácia 13:36

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal Mariana K. a Pavla R. vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Obaja požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli. Rozsudok nie je právoplatný. Odsúdení avizovali odvolanie, bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR.

Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Emil Klemanič v odôvodnení rozsudku uviedol, že prepis komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema a výpoveď bývalého príslušníka SIS Petra Tótha výrazne posilnili obžalobu. „Kto bol Tóth vieme. Zaznelo aj tu, že si zachránil svoju kožu. Je to možné. Takých svedkov bolo,“ skonštatoval Klemanič. Podľa neho však hovoril pravdu. Jeho výpoveď zostáva naďalej utajená, keďže sa týkala aj aktívnej trestnej veci, a to vraždy novinára Jána Kuciaka.

Klemanič vylúčil, že by Tóth s Threemou manipuloval, keďže vo výpovedi nespomínal sudcov, ktorých mal Marian K. ovplyvňovať v civilnom konaní o zmenkách. „Nepoznal obsah Threemy. To je názor súdu,“ doplnil s tým, že z jeho výpovede vyšli sudcovia dobre. „Potom prišla Threema. Môžeme citovať, ale nemá to zmysel,“ myslí si Klemanič. Poukázal na to, že si nepamätá, že by Marian K. niekedy spochybnil obsah správ.

Pri výške trestu súd podľa jeho slov zohľadnil vysoké sumy, ktoré si za zmenky obžalovaní pýtali. Nárok na náhradu škody nebol Markíze priznaný vzhľadom na to, že skutočná škoda nevznikla, keďže zmenky neboli nikdy vyplatené.

Neprávoplatne odsúdení Marian K. a Pavol R. podajú odvolanie voči rozsudku. Potvrdil to ich obhajca Marek Para. „Odvolanie určite podáme, podáme ho tak do konania, ako aj do všetkých výrokov, ktoré následne súd vyslovil,“ priblížil. Podľa neho predložili dostatok dôkazov a návrhov dôkazov, ktoré by potvrdili nevinu. Výšku trestu vníma ako exemplárnu, nie celkom primeranú ani spravodlivú. O rozsudku svojich klientov oboznámi osobne.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu je rozsudok akceptovateľný. „Zvíťazila zákonnosť, spravodlivosť, pravda, je to veľký deň pre orgány činné v trestnom konaní,“ komentoval. Rozsudok označil za „jasný odkaz spoločnosti“. Ak si niekto myslí, že je nad zákonom, je to podľa neho dočasné a na každého raz príde. Hovorí o víťazstve nad nezákonnosťou a bohorovnosťou. Po verdikte upozornil, že vyhrali bitku, ale je pred nimi ďalšia dôležitá debata, pretože predpokladá odvolania. Šanta navrhoval obžalovaným 20-ročný trest odňatia slobody.

Splnomocnenec poškodenej Markízy Daniel Lipšic je mimoriadne spokojný s rozhodnutím súdu a aj s výškou trestu. Tresty označil za správne a spravodlivé. Prekvapilo ho, že si obžalovaní osobne nevypočuli rozsudok. „Ľudia, ktorí si dlhé roky mysleli, že stoja nad zákonom, že kvôli svojim kontaktom na politikov, sudcov a prokurátorov sa im nič nemôže stať, tak dnes im senát ŠTS dal jednoznačnú a ráznu odpoveď,“ komentoval Lišpic. Teší ho uznanie právnej argumentácie zo strany súdu, že ide o viacčinný súbeh. Práve komunikáciu cez aplikáciu Threema a svedectvo Petra Tótha považuje za posilnenie dôkaznej situácie.

Druhý splnomocnenec Markízy Tomáš Kamenec hovorí, že jeho klient víta „víťazstvo spravodlivosti na Slovensku“. ŠTS podľa neho ukázal Marianovi K., Pavlovi R. a všetkým, ktorí s nimi spolupracovali, vrátane sudcov, policajtov, prokurátorov, že „tieto doby skončili."

Proces s obžalovanými sa začal v júli minulého roka. Súd zatiaľ pojednával túto kauzu 24 dní.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.