• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Psia osobnosť sa časom mení. Toto je ideálny vek na tréning a zmenu osobnosti

  • 21:04 25.02.2020
  • Bratislava
Psia osobnosť sa časom mení. Toto je ideálny vek na tréning a zmenu osobnosti

Výskumníkom sa podarilo odhaliť vplyv ľudskej osobnosti na psov aj ideálny vek pre trénovanie.

Pre majiteľov psov nie je žiadnym prekvapením, že psy majú podobne ako ľudia rôzne osobnosti. Štúdia zverejnená v časopise Journal of Research in Psychology však ukázala, že aj psia osobnosť sa časom mení a dokážeme ju ovplyvniť.

Vedci na Michiganskej štátnej univerzite tvrdia, že psy majú tiež rôzne nálady ako ľudia a ich osobnostné vlastnosti ovplyvňujú to, ako reagujú na rôzne situácie. Štúdia ukazuje, že majitelia psov majú na tieto vlastnosti obrovský vplyv, pričom k zmenám dochádza v reakcii na osobnosť alebo duševný stav majiteľa. Napríklad ľudia, ktorí sa cítili najviac šťastní so svojím domácim miláčikom, zvykli mať psa, ktorý bol viac aktívny a dokázal sa viac nadchnúť.

Ako v štúdii uvádza hlavný autor William Chopik, profesor psychológie na MSU:

„Keď ľudia prechádzajú veľkými zmenami v živote, môžu sa zmeniť ich osobnostné vlastnosti. Zistili sme, že sa to deje aj so psami - a prekvapivo do veľkej miery. Očakávali sme, že osobnosti psov budú dosť stabilné, pretože nemajú divoké zmeny životného štýlu ako ľudia, ale v skutočnosti sa menia výrazne. Odhalili sme podobnosti s ich majiteľmi, optimálny čas na výcvik a dokonca aj čas v ich živote, kedy by mohli byť agresívnejšie voči iným zvieratám.“

Chopik a jeho tím skúmali majiteľov viac ako 1600 psov 50 plemien. Vek psov bol od niekoľkých týždňov do 15 rokov. Chopik vytvoril pre majiteľov rozsiahly prieskum, aby vyhodnotil osobnostné vlastnosti ich psa, ako aj svoje vlastné a odpovedali na otázky týkajúce sa správania psov v priebehu času.

Vedci konkrétne skúmali správanie, ktoré možno predvídať podľa osobnosti. Zistili, že dispozícia psa ovplyvňuje ich pripútanosť a puto k majiteľom, tendenciu hrýzť a dokonca aj chronické ochorenie. Takéto korelácie ukazujú, ako osobnosť psa môže skutočne pomôcť predpovedať budúce správanie. Ako dodáva Chopik:

„Našli sme korelácie v troch hlavných oblastiach: vek a osobnosť, podobnosti medzi človekom a psom a vplyv osobnosti psa na kvalitu jeho vzťahu s majiteľom. Staršie psy sa trénujú oveľa ťažšie; zistili sme, že ideálny vek na trénovanie poslušnosti je okolo šiestich rokov, keď vyrastie z nadšeného štádia šteňaťa, ale predtým, ako sa ustáli.“

Výsledky ukázali, že osobnosti psov sa postupom času menili na základe kvality ich vzťahov s majiteľmi. Najmä vek psa mal zásadný vplyv na jeho osobnosť, a hoci je možné napraviť veľa typov správania, pre domácich miláčikov je ťažšie korigovať správanie prameniace zo strachu a agresie. Predchádzajúci výskum ukázal, ako môžu psy skutočne čítať výrazy tváre svojich majiteľov a sú vystresované, keď majú majitelia zlú náladu.

Vedci možno dokonca potvrdili tvrdenie, že psy sa podobajú na svojich majiteľov. Zistili, že extroverti častejšie vlastnia aktívne psy, zatiaľ čo u ľudí, ktorí uviedli, že majú viac negatívnych emócií, je väčšia pravdepodobnosť, že psy budú označované ako „vystrašenejšie, aktívnejšie a menej reagujúce na výcvik“. A tí, ktorí sa cítili byť príjemnejší, zistili, že majú psy, ktoré boli „menej bojazlivé a menej agresívne voči ľuďom a zvieratám“.

Štúdia tiež ukázala, že psy v každom veku zvyknú mať pozitívnejšie osobnostné črty, ak absolvovali výcvik poslušnosti.

Chopik má v pláne preskúmať, ako domáce prostredie psa ovplyvňuje jeho osobnosť. Ako dodáva:

"Povedzme, že si adoptujete psa z útulku. Niektoré črty sú pravdepodobne spojené s biológiou a sú odolné voči zmenám, ale potom ho umiestnite do nového prostredia, kde je milovaný, chodí na prechádzky a zabáva sa. Pes by sa potom mohol stať trochu uvoľnenejším a spoločenskejším.”

Teraz, keď vedci vedia, že sa osobnosti psov môžu zmeniť, chcú lepšie pochopiť, z akých dôvodov psy konajú a menia sa.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, studyfinds.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.