• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Súdna rada sa bude v pondelok opätovne zaoberať sudcami z Threemy Mariana Kočnera

  • 17:03 23.02.2020
  • Bratislava
Súdna rada sa bude v pondelok opätovne zaoberať sudcami z Threemy Mariana Kočnera

Súdna rada sa bude v pondelok (24.2.) na svojom zasadnutí opätovne zaoberať sudcami z komunikácie cez aplikáciu Threema Mariana K.

Diskutovať sa bude o tom, ako sa stala Zuzana Maruniaková sudkyňou a o návrhu na pozastavenie funkcie jej kolegovi z Okresného súdu (OS) Bratislava V Michalovi Sobolovskému. Súdna rada o svojom programe informuje na svojom webe.

Sobolovský vyzval koncom januára Maruniakovú, aby sa okamžite vzdala funkcie a rovnako vyzval na rezignáciu aj vedenie OS Bratislava V.

Sudcovská rada tohto súdu považuje takéto konanie za snahu o odpútanie pozornosti od jeho osoby a disciplinárnych konaní, ktoré sú voči nemu vedené. Sobolovský sa spomína v Threeme Mariana K. ako „slimák“, vzhľadom na rýchlosť jeho rozhodovania. Sudcovská rada OS Bratislava V vo svojom stanovisku upozorňuje, že najstarší nevydaný rozsudok je ešte z roku 2016 a vo svojom liste Súdnej rade prezentuje genézu disciplinárneho stíhania Sobolovského a opakovaných upozornení na prieťahy v jeho konaniach. V rozhovore pre Denník N sa Sobolovský bránil tým, že mal zdravotné problémy a musel sa starať o maloletého syna, kým bola jeho manželka v nemocnici.

Sobolovský bol po výzve adresovanej Maruniakovej vypovedať pred osobitnou komisiou Súdnej rady. Čo členom komisie presne povedal, zatiaľ nie je známe, avšak na pondelkovom programe je aj informácia o činnosti komisie.

Na Súdnej rade sa bude oboznamovať aj návrh komisie na vyčiarknutie piatich mien zo zoznamu členov výberových komisií, ktorí vyberajú nových sudcov. Návrh bol podaný z dôvodu, že komisia našla údajné pochybenia pri výberovom konaní na miesto sudcu, v ktorom uspela aj Zuzana Maruniaková. Vtedy sa podľa komisie nepostupovalo v súlade so zákonom, keď boli niektorí sudcovia vrátane Maruniakovej pripustení k psychologickému posúdeniu predtým, ako absolvovali písomný test z trestného práva. Predseda výberovej komisie a sudca Krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský manipuláciu pri výberovom konaní odmieta a vysvetľuje pristúpenie k psychologickému posúdeniu pred písaním testu časovou dostupnosťou psychológov Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Zuzana Maruniaková je sudkyňou, ktorá rozhodovala o jednej zo zmeniek TV Markíza bez toho, aby skúmala jej pravosť. V civilnom spore dala za pravdu Marianovi K., ktorý je za falšovanie zmeniek obžalovaný na Špecializovanom trestnom súde spolu s exriaditeľom televízie Pavlom R.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.