• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

Vyšetrovatelia predpokladajú, že útočník z Hanau bol duševne chorý

  • 15:36 21.02.2020
  • Berlín
Vyšetrovatelia predpokladajú, že útočník z Hanau bol duševne chorý

Vyšetrovatelia stredajšieho útoku v nemeckom meste Hanau, ktorý sa skončil smrťou deviatich ľudí s cudzokrajnými koreňmi, ako aj samotného páchateľa a jeho matky, vychádzajú z predpokladu, že išlo o prejav duševnej choroby.

Vyplýva to z vyjadrení nemeckého generálneho prokurátora Petra Franka a prezidenta spolkovej kriminálnej polície Holgera Müncha, ktoré priniesla v piatok tlačová agentúra DPA.

Podľa Müncha je z prvých zistení zjavné, že páchateľ identifikovaný ako 43-ročný Nemec trpel „ťažkým psychotickým ochorením“. Frank zase potvrdil, že spolková prokuratúra prišla do styku s týmto mužom už vlani v novembri, keď sa zaoberala trestným oznámením, ktoré podal proti neznámej tajnej organizácii.

V oznámení sa písalo o organizácii veľkých rozmerov, ktorá „sa pripája k mozgom ľudí a berie si z nich určité veci, aby mohla potom riadiť svetové dianie“. Neobsahovalo však pravicovo-extrémistické ani rasistické prvky a prokuratúra na základe neho nezačala žiadne konanie.

Do pozornosti úradov sa dostal v minulosti aj otec páchateľa, ktorý takisto podával rôzne podnety, ako sú sťažnosti. V terajšom vyšetrovaní však vystupuje len ako svedok.

Muž vyzbrojený strelnou zbraňou útočil v stredu večer v dvoch baroch s vodnými fajkami v meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, pričom usmrtil deväť ľudí s cudzokrajnými koreňmi. Neskôr ho našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Vyšetrovanie prípadu prevzala spolková prokuratúra, ktorá k nemu pristupuje ako k teroristickému činu.

Páchateľ zverejnil niekoľko dní pred útokom videonahrávku obsahujúcu krajne pravicové a extrémistické názory. Podľa predošlých správ DPA v tejto nahrávke plynulou angličtinou odovzdáva „osobné posolstvo pre všetkých Američanov“. Hovorí o tom, že v Spojených štátoch existujú tajné vojenské zariadenia, v ktorých sú zneužívané a zabíjané deti a uctieva sa tam diabol. Amerických občanov vyzýva, aby sa prebudili a začali proti tomu „okamžite bojovať“.

Podľa denníka Bild páchateľ zanechal aj list, kde píše, že určité národy, ktoré už nie je možné z Nemecka vyhnať, musia byť vyhubené.

Vyšetrovatelia teraz skúmajú údaje z mobilného telefónu a počítača, ktoré patrili útočníkovi, aby získali prehľad o tom, s kým bol v kontakte a kde sa pohyboval. Medzičasom tiež vypočuli zhruba 40 svedkov a vyhodnotili záznamy z lokalizačného systému v páchateľovom aute.

Predstavitelia vyšetrujúcich orgánov vystúpili v piatok v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii so spolkovým ministrom vnútra Horstom Seehoferom. Ten označil tento prípad za pravicovo-teroristický útok, čím oficiálne potvrdil predošlé predpoklady. Podľa jeho vyjadrenia ide v Nemecku už o „tretí pravicovo-teroristický útok za niekoľko mesiacov“. Dodal, že „úroveň ohrozenia pravicovým extrémizmom, antisemitizmom a rasizmom je v Nemecku veľmi vysoká“, a avizoval kroky na zaistenie ochrany obyvateľstva.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty

DNES - 9:51Zahraničné

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov.

Ženu zatkli za zneuctenie mŕtvoly, keď sa snažila o pôžičku v banke

Ženu zatkli za zneuctenie mŕtvoly, keď sa snažila o pôžičku v banke

DNES - 8:17Zahraničné

Vyšetrovatelia zisťujú, ako a kedy muž zomrel.

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

DNES - 6:36Zahraničné

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu.

Senát USA zamietol všetky obvinenia voči ministrovi vnútornej bezpečnosti

Senát USA zamietol všetky obvinenia voči ministrovi vnútornej bezpečnosti

DNES - 6:28Zahraničné

Demokratmi ovládaný americký Senát v stredu zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa.

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa rokovaní Izraelu s Hamasom

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa rokovaní Izraelu s Hamasom

DNES - 6:13Zahraničné

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.