• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Chronológia prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

  • 7:16 21.02.2020
  • Bratislava
Chronológia prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

V piatok 21. februára uplynú dva roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

21. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta boli zavraždení 27-ročný novinár Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová.

25. februára 2018 - Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice.

9. marca 2018 - Na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu. Zhromaždenia pokračovali v Bratislave aj iných mestách Slovenska.

14. marca 2018 - Lídri vládnej koalície oznámili, že predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je pripravený odstúpiť z funkcie.

15. marca 2018 - Robert Fico skončil vo funkcii premiéra. Abdikáciu podala aj vláda.

22. marca 2018 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).

16. apríla 2018 – Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) oznámil rezignáciu po tom, ako sa mu nepodarilo odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara.

18. apríla 2018 - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podpísal v Haagu s partnermi z Talianskej republiky a zástupcami Eurojustu a Europolu vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý bude pracovať na objasňovaní vraždy novinára a jeho snúbenice.

26. apríla 2018 - Novou ministerkou vnútra sa stala dovtedajšia štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková.

29. mája 2018 – Polícia sa vrátila do rodinného domu Kuciaka a Kušnírovej vo Veľkej Mači, kde sa odohrala rekonštrukcia činu.

30. mája 2018 - Na post policajného prezidenta ministerka vnútra vymenovala Milana Lučanského. Od 1. júna nahradil Tibora Gašpara, ktorý skončil na čele polície k 31. máju.

27. septembra 2018 - Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Medzi ôsmimi zadržanými boli aj Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A., ktorí boli neskôr obvinení.

28. septembra 2018 - Polícia obvinila tri osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov - Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. Päť osôb po vypočutí prepustili.

28. septembra 2018 – V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zs.

30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Alena Zs. - išli do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

1. októbra 2018 - Prokurátor oznámil, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávateľ teda zaplatil minimálne 70.000. Prokurátor potvrdil obvinenie voči štyrom osobám, Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs.

4. októbra 2018 - Minimálne dvaja z obvinených z vraždy, Alena Zs. a Tomáš Sz., mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

4. marca 2019 - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa prokurátora vražda súvisela s prácou novinára. V tom čase už bol vo väzbe pre kauzu zmeniek (od júna 2018).

28. mája 2019 - Polícia opätovne vykonala v obci Veľká Mača rekonštrukciu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

18. októbra 2019 - Zoltán A., obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Dohoda sa týka iba prípadu Kuciaka, ďalej čelí obvineniam v príprave vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica a obvinený je aj z krátenia dane.

22. októbra 2019 – Prezident Policajného zboru Milan Lučanský rozpustil vyšetrovací tím z dôvodu, že bola podaná obžaloba.

30. decembra 2019 - Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil Zoltána Andruskóa na trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za úkladnú vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný, vzhľadom na to, že Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

13. januára 2020 - Obžalovaný Miroslav M. sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Priznal sa aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.

3. februára 2020 - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vylúčil prípad obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na to, že sa priznal, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú aj podnikateľa Petra Molnára.

6. februára 2020 - Senát ŠTS odročil pojednávanie v kauze vraždy na marec. Pojednávať sa bude v termínoch 18. a 19. marca, 15., 16., 29. a 30. apríla.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.