• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

SaS: Problémom súčasného eurorozpočtu je jeho neefektívnosť

  • 19:10 20.02.2020
  • Bratislava
SaS: Problémom súčasného eurorozpočtu je jeho neefektívnosť

Európska únia (EÚ) stratila odchodom Veľkej Británie nielen jedného zo svojich najväčších členov, ale aj druhého najväčšieho čistého prispievateľa do svojho rozpočtu.

Tento rozpočtový výpadok komplikuje aj rokovania o dlhodobom európskom rozpočte na roky 2021 až 2027. Uviedla to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Problémom súčasného eurorozpočtu je najmä jeho neefektívnosť. Niektoré politiky EÚ sú príliš nákladné. Európska komisia nemeria dostatočne efektívnosť vynaložených výdavkov a meraniu efektívnosti sa často bráni. Za priority eurorozpočtu preto považujem – podporu infraštruktúrnych projektov (verejných statkov) v oblasti dopravy, energetiky, a digitalizácie, ochranu vonkajšej hranice EÚ, podporu fungujúceho jednotného európskeho trhu na zabezpečenie rovnakých podmienok pre všetkých občanov EÚ,“ priblížil europoslanec za SaS Eugen Jurzyca.

Naopak, priestor na šetrenie vidí SaS v opustení selektívnej podpory vybraných sektorov súkromného podnikania, ktorá pomáha len jednej skupine podnikateľov na úkor druhej.

Podnikatelia aj celé odvetvia majú súťažiť o priazeň svojich zákazníkov, a nie o priazeň úradníkov s eurofondovým 'razítkom'. V otázke financovania európskeho rozpočtu preto navrhujeme zachovať status quo. Súčasné tri existujúce tzv. vlastné zdroje by sa nemali rozširovať o ďalšie. EÚ by mala byť aj naďalej financovaná v maximálnej miere z priamych príspevkov členských štátov, doplnených o existujúce príjmy z cla a odvodu z harmonizovaného vymeriavacieho základu DPH,“ uzavrel Jurzyca.

Viacerí najvyšší predstavitelia krajín EÚ vo štvrtok, ešte pred oficiálnym začatím mimoriadneho rozpočtového summitu v Bruseli - naznačili, že kompromis o konečnej podobe sedemročného rozpočtu Únie sa bude hľadať ťažko.

Cieľom summitu, ktorý zvolal predseda Európskej rady Charles Michel, je nájsť riešenia na vyplnenie finančnej medzery, ktorú v eurorozpočte spôsobil brexit, a tiež na vyrovnanie rozdielov medzi financovaním nových priorít EÚ, ako je boj proti zmenám klímy či migrácia, a tradičnými politikami súdržnosti a spoločného poľnohospodárstva.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pred začatím summitu varovala, že to budú dlhé a ťažké rokovania, a zdôraznila, že pre exekutívu EÚ je dôležité, aby najmenej 25 percent zdrojov budúceho viacročného finančného rámca (VFR) išlo na Európsku zelenú dohodu a digitalizáciu. Upozornila, že nové, vlastné rozpočtové zdroje by EÚ pomohli znížiť tlak, ktorý spôsobí prechod na ekologickú a digitálnu spoločnosť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

DNES - 10:11Ekonomické

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne.

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.