• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Účastníkov pochodu privezie do Košíc mimoriadny vlak

  • 7:00 24.08.2013
  • BRATISLAVA
Účastníkov pochodu privezie do Košíc mimoriadny vlak

Účastníkov Národného pochodu za život, ktorý bude v septembri v Košiciach, bude zvážať vlak.

Ten pôjde v sobotu 21. septembra predpoludním z Bratislavy a naspäť pôjde v nedeľu po skončení pochodu. Vlak sa zastaví vo viacerých staniciach.

Ako povedal dnes pre agentúru SITA hovorca pochodu Tomáš Kováčik, vo vlaku bude pripravený aj sprievodný program pre skupiny i jednotlivcov.
Najväčší pochod na Slovensku

Na celonárodný pochod za život by malo prísť niekoľko desiatok tisíc účastníkov. Má ísť o najväčší pochod za život na Slovensku. Doteraz sa konali len menšie v niektorých mestách. „Chceme, aby sa celé Slovensko zišlo v Košiciach. Podľa viac ako 60 organizácií, ktoré spolupracujú na organizácii pochodu, trúfame si na niekoľko desiatok tisíc ľudí,“ povedal Kováčik.

Košice si organizátori vybrali za miesto pochodu, pretože v súčasnosti sú európskym hlavným mestom kultúry. „My chceme, aby boli hlavným mestom kultúry života,“ povedal Kováčik. Cieľom pochodu je podľa neho upriamiť pozornosť na aktuálnosť otázky ochrany života, či už počatého, alebo zomierajúceho. „Aby človek bol celý život chránený. Musíme vyjsť von a povedať, že život v každom čase si zaslúži ochranu,“ zdôraznil.
Zmena postoja

Organizátori pochodu mali najskôr problém zabezpečiť pre účastníkov vlakovú súpravu. Fórum života požiadalo v júni spoločnosť WAGON SERVICE Travel (WST) o cenovú ponuku na vyslanie mimoriadneho vlaku do Košíc pre účastníkov Národného pochodu za život. Pracovník spoločnosti odmietol ponuku akceptovať s odôvodnením, že WST má iný názor v oblasti ochrany života. Spoločnosť WST sa napokon ospravedlnila za jeho správanie a prisľúbila poskytnúť jeden vagón pre účastníkov na vlastné náklady. V oficiálnom stanovisku uvádza, že „dôrazne odmieta diskrimináciu zákazníkov na základe ich názorového a hodnotového presvedčenia. Slobodné prezentovanie postojov a názorov vrátane pro-life postoja považujeme za dôležitú súčasť pluralitnej a demokratickej spoločnosti.“

Organizátorov Národného pochodu za život teší zmena postoja spoločnosti WST najmä preto, že jej pôvodné stanovisko nebolo založené na zlej skúsenosti či vandalizme, ale na presvedčení. „Rozhodnutie WST je dôležité nielen z praktického dôvodu, že pomôže účastníkom Národného pochodu za život dostať sa do Košíc a z nich bez preťaženia pravidelných spojov. Pokladáme ho za dobré najmä preto, že na Slovensku nie je miesto pre odsudzovanie pro-life postoja, ktorý chráni život človeka,“ povedal hovorca pochodu Tomáš Kováčik.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.