• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Merkelová o streľbe v Hanau: Rasizmus je jed v nemeckej spoločnosti

  • 13:49 20.02.2020
  • Berlín
Merkelová o streľbe v Hanau: Rasizmus je jed v nemeckej spoločnosti

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok v reakcii na stredajšiu streľbu v meste Hanau v Hesensku, motivovanú údajnými krajne pravicovými názormi 43-ročného nemeckého občana, vyhlásila, že rasizmus je jed, ktorý je prítomný v nemeckej spoločnosti. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Rasizmus je jed. Nenávisť je jed. A tento jed existuje v našej spoločnosti a je zodpovedný už za priveľa zločinov — od zločinov NSU (pravicovo-extrémistickej skupiny Národnosocialistické podzemie), vraždu Waltera Lübckeho až po vraždy v Halle,“ vyhlásila. „So všetkou silou a rozhodnosťou sa postavíme proti tým, ktorí sa pokúšajú v Nemecku rozdeľovať,“ dodala. Kancelárka zdôraznila, že Nemecko verí v „dôstojnosť“ každého človeka bez ohľadu na jeho rasu či etnickú príslušnosť.

Dnešok je pre našu krajinu veľmi smutným dňom,“ povedala Merkelová v krátkom vyhlásení a vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí. Dodala, že je v úzkom kontakte so všetkými príslušnými orgánmi a priebežne ju informujú o vývoji vyšetrovania. Hoci je podľa nej ešte priskoro na celkové zhodnotenie tohto násilného činu, veľa nasvedčuje tomu, že páchateľ konal na základe „pravicovo-extrémistických a rasistických motívov“.

Predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová na Twitteri napísala, že myslí na obete, ich rodiny a priateľov. Občanov vyzvala, aby spoločne vyjadrili nesúhlas s krajne pravicovým násilím.

Sústrasť smútiacim rodinám vyjadril na Twitteri podľa denníka Die Welt aj francúzsky prezident Emmanuel Macron: „V tomto boji za naše hodnoty a ochranu našej demokracie stojím na strane kancelárky (Angely) Merkelovej“.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer pripomenul, že vo štvrtok vstúpil do platnosti nový zbraňový zákon, od ktorého očakáva pokrok v boji proti extrémizmu. „Zbrane nepatria do rúk extrémistov,“ povedal.

Strelec identifikovaný ako 43-ročný Tobias R. v dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau zastrelil v stredu večer deväť ľudí. Neskôr boli v jeho byte nájdené dve mŕtve osoby — okrem samotného strelca išlo o jeho 72-ročnú matku.

Turecké veľvyslanectvo v Berlíne podľa agentúra Anadolu Medzi obeťami je päť tureckých občanov, citovala slová. Útok ukazuje, že v Európe sú „rasizmus a islamofóbia“ na vzostupe, uviedlo v osobitnom vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí a vyzvalo nemecké orgány na boj proti xenofóbii.

Nemecká spolková prokuratúra násilný čin vyšetruje ako terorizmus. Páchateľ zanechal video obsahujúce krajne pravicové a extrémistické názory, v ktorom sa k činu priznáva.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 5:23Zahraničné

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov.

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

VČERA - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

VČERA - 21:57Zahraničné

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá.

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

VČERA - 21:56Zahraničné

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády.

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

VČERA - 21:54Zahraničné

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať, píše agentúra AFP.