• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Pellegrini prelomil blokovanie rokovania parlamentu, doniesli ďalšie rečnícke pulty

  • 9:21 20.02.2020
  • Bratislava
Pellegrini prelomil blokovanie rokovania parlamentu, doniesli ďalšie rečnícke pulty

Rokovací deň otvoril premiér Peter Pellegrini.

Tretí rokovací deň 58. schôdze Národnej rady SR vo štvrtok netradične otvoril príhovorom k poslancom otvoril premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Prihovoril sa im pri ďalšom z dvoch rečníckych pultov, ktoré vo štvrtok ráno priniesli do pléna zamestnanci parlamentu. Až po vyjadreniach Pellegriniho nezaradení poslanci prestali rokovanie parlamentu blokovať a opustili hlavný rečnícky pult.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) musel schôdzu od utorka (18.2.) dvakrát prerušiť pre obštrukcie nezaradených poslancov, ktorí blokovali hlavný rečnícky pult. Danko ich aj vo štvrtok opätovne vyzval, aby opustili hlavný rečnícky pult, neurobili tak okamžite, ale až počas vyhlásenia premiéra. Ten kritizoval správanie nezaradených poslancov okolo Beblavého. „Nikto si nedovolil prekročiť pomyslené hranice. Hanbím sa za vás opozícia. Svojím divadlom ste urazili jeden zo štátotvorných symbolov SR, ktorým je NR SR. Svojím bezprizorným táborom, ktorý ste si zriadili priamo v rokovacej miestnosti pod štátnym znakom, a okupovaním rokovacieho miesta ste odhalili pred celým národom, že nemáte rešpekt k vlastnej štátnosti reprezentovanej aj touto inštitúciou,“ vyhlásil Pellegrini.

Premiér sa preto obrátil na širokú politickú verejnosť, aby odsúdila tento bezprecedentný čin, ktorý podľa neho nemá obdobu v slovenskej histórii. „Verím, že im to vo voľbách voliči aj náležite spočítajú. Okrem dešpektu k významnému symbolu moderného národa pán poslanec Beblavý a jeho tortoví spolubojovníci tiež odhalili svoje pomýlené predstavy o demokracii. Ukazujú, že je to iba demokracia pre nich,“ vyhlásil premiér. Podľa neho, keď sa im „nepodarilo naštartovať emóciu v pouličných bitkách, tak politické zúfalstvo preniesli na pôdu parlamentu“. „Boli sme svedkami ich nedôstojného bivakovania, kde sa na sociálnych sieťach pretŕčajú v ponožkách, pyžamách, spacákoch. Takto sa teda správajú ľudia, ktorí o sebe tvrdia, že chcú spravovať štát,“ podotkol premiér.

Poslanci na mimoriadnej schôdzi majú prerokovať tri vládne novely zákonov, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Tiež majú prijať uznesenie k Istanbulskému dohovoru. O novelách majú rokovať v skrátenom režime.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.