• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Týmto mužom hrozí vyššie riziko demencie – rozhoduje jediná telesná črta

  • 19:03 18.02.2020
  • Bratislava
Týmto mužom hrozí vyššie riziko demencie – rozhoduje jediná telesná črta

Určitá skupina mužov je demenciou ohrozená viac. Viete, ktorá telesná črta je kľúčová?

Demencia je pojem, ktorý zastrešuje viaceré zdravotné poruchy, z ktorých najznámejšia je snáď Alzheimerova choroba. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie demenciou trpí 50 miliónov ľudí na celom svete.

Na demenciu v súčasnosti nepoznáme liek, je preto dôležité správne rozoznať všetky rizikové faktory, ktoré by mohli prispievať k jej vzniku. Ako ukázal najnovší výskum, jedným z týchto faktorov je aj výška.

Hlavným autorom výskumu je odborná asistentka profesora na Kodanskej univerzite (Dánsko) Terese Sara Høj Jørgensenová, ktorá s vedeckým tímom hodnotila údaje o výške a prípadnom neskoršom výskyte demencie u pacientov na základe informácií z ich záznamov zhotovených v čase plnenia vojenskej služby. Výsledky boli publikované v žurnále eLife.

„Chceli sme zistiť, či sa telesná výška u mladých mužov spája s diagnózou demecnie. Hodnotili sme pritom aj vplyv intelektu, dosiahnutého vzdelania a environmentálnych a genetických faktorov pri porovnaní so súrodencami mužského pohlavia.“

Výška rozhoduje aj pri zohľadnení ďalších faktorov

V rámci štúdie boli analyzované údaje o mužoch narodených v rokoch 1939 až 1959. Konkrétne išlo o viac ako 666.000 jedincov, z ktorých 7.388 sa narodilo ako dvojčatá.

Muži v rokoch 1957 až 1984 podstupovali pravidelné lekárske prehliadky v rámci vojenskej služby. Aj naďalej však boli monitorovaní do roku 2016. Zo všetkých skúmaných mužov u takmer 10.600 došlo k vývinu demencie.

Vďaka zaznamenaným údajom o telesnej špecifikácii pozorovaných mužov sa zistilo, že tí z nich, ktorí boli vyšší ako priemer, mali nižšie riziko vzniku demencie v porovnaní s nižšími mužmi.

To znamená, že ak v roku 1939 bola priemerná výška mužov 1,75 metra, s každými 6 centimetrami navyše klesla pravdepodobnosť demencie u muža o asi 10%.

Ďalšie faktory s potenciálnym vplyvom na riziko demencie, ako je najmä vzdelanie a inteligencia, znižujú riziko vzniku ochorenia aj u nižších ľudí, no nie tak výrazne, ako telesná výška. Vzťah medzi výškou a demenciou potvrdilo aj porovnanie súrodencov, z ktorých tí nižší vykazovali vyššie riziko.

Kde hľadať hlavnú príčinu?

Jørgensenová si pri pohľade na výsledky výskumu nemyslí, že ich jediným vysvetlením je genetika. Telesná výška by podľa nej v skutočnosti mohla zodpovedať podmienkam životného prostredia v skorom období života.

„Kľúčovým prínosom našej štúdie je to, že výsledky prispôsobila potenciálnej roli vzdelania a inteligencie mladých mužov pri vzniku demencie. Obidva faktory môžu vplývať na kognitívnu rezervu a znížiť rizikovosť tejto skupiny ľudí na vznik demencie.“

Zdroj: Info.sk, DP, elifesciences.org, medicalnewstoday.com, who.int
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.