Tento bežný nápoj znižuje riziko rakoviny pečene o 50%
Pitie tohto obľúbeného nápoja súvisí so zníženým výskytom rakoviny pečene až o polovicu.
Ľudia, ktorí pijú kávu, majú nižšie riziko výskytu najbežnejšieho typu rakoviny pečene. Uvádza to výskumný tím z Queen's University v Belfaste vo svojej štúdii publikovanej v časopise British Journal of Cancer.
Štúdia sa uskutočnila v Británii a Severnom Írsku a viac ako 7 a pol roka a skúmala 471 779 účastníkov. Ako priblížila hlavná autorka štúdie Kim Tu Tran z Centra pre verejné zdravie na Queen's University:
„Ľudia zvyknutí piť kávu si mohli všimnúť, že tento návyk je dobrý pre ich zdravie. Je to preto, že káva obsahuje antioxidanty a kofeín, ktoré môžu chrániť pred rakovinou.”
Výskumníci však jedným dychom dodávajú, že viac ako káva, vás pred rakovinou ochráni, keď prestanete fajčiť, piť alkohol a schudnete.
Na druhu kávy nezáleží
Štúdia zistila, že ľudia, ktorí pijú kávu majú nižšie riziko najbežnejšieho typu rakoviny pečene, hepatocelulárneho karcinómu (HCC).
Po zohľadnení socioekonomických faktorov vedci zistili, že milovníci kávy majú o 50 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku HCC v porovnaní s tými, ktorí nepijú kávu.
Vedci uviedli, že zistenia týkajúce sa rakoviny pečene sú v súlade s dôkazmi zo správy Svetového fondu pre výskum rakoviny, ktorá dospela k záveru, že existuje „pravdepodobný“ dôkaz o tom, že pitie kávy znižuje riziko rakoviny pečene.
Vedci skúmali aj iné druhy rakoviny zažívacieho traktu, ako je rakovina hrubého čreva a žalúdku, ale nezistili súvislosť s pitím kávy.
Spoluautorka štúdie Úna McMenaminová uviedla, že to bola jedna z prvých štúdií, ktorá skúmala riziko rakoviny tráviaceho ústrojenstva podľa rôznych druhov kávy. Ako dodala:
"Zistili sme, že riziko HCC bolo rovnako nízke u ľudí, ktorí pili väčšinou instantnú kávu, typ, ktorý sa najčastejšie pije vo Veľkej Británii. Potrebujeme omnoho viac výskumu, aby sme zistili možné biologické príčiny tohto spojenia.”
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia
Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.
Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?
Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji
Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?
Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák
Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.
Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu
Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.