• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Tento bežný nápoj znižuje riziko rakoviny pečene o 50%

  • 20:24 17.02.2020
  • Bratislava
 Tento bežný nápoj znižuje riziko rakoviny pečene o 50%

Pitie tohto obľúbeného nápoja súvisí so zníženým výskytom rakoviny pečene až o polovicu.

Ľudia, ktorí pijú kávu, majú nižšie riziko výskytu najbežnejšieho typu rakoviny pečene. Uvádza to výskumný tím z Queen's University v Belfaste vo svojej štúdii publikovanej v časopise British Journal of Cancer.

Štúdia sa uskutočnila v Británii a Severnom Írsku a viac ako 7 a pol roka a skúmala 471 779 účastníkov. Ako priblížila hlavná autorka štúdie Kim Tu Tran z Centra pre verejné zdravie na Queen's University:

„Ľudia zvyknutí piť kávu si mohli všimnúť, že tento návyk je dobrý pre ich zdravie. Je to preto, že káva obsahuje antioxidanty a kofeín, ktoré môžu chrániť pred rakovinou.”

Výskumníci však jedným dychom dodávajú, že viac ako káva, vás pred rakovinou ochráni, keď prestanete fajčiť, piť alkohol a schudnete.

Na druhu kávy nezáleží

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí pijú kávu majú nižšie riziko najbežnejšieho typu rakoviny pečene, hepatocelulárneho karcinómu (HCC).

Po zohľadnení socioekonomických faktorov vedci zistili, že milovníci kávy majú o 50 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku HCC v porovnaní s tými, ktorí nepijú kávu.

Vedci uviedli, že zistenia týkajúce sa rakoviny pečene sú v súlade s dôkazmi zo správy Svetového fondu pre výskum rakoviny, ktorá dospela k záveru, že existuje „pravdepodobný“ dôkaz o tom, že pitie kávy znižuje riziko rakoviny pečene.

Vedci skúmali aj iné druhy rakoviny zažívacieho traktu, ako je rakovina hrubého čreva a žalúdku, ale nezistili súvislosť s pitím kávy.

Spoluautorka štúdie Úna McMenaminová uviedla, že to bola jedna z prvých štúdií, ktorá skúmala riziko rakoviny tráviaceho ústrojenstva podľa rôznych druhov kávy. Ako dodala:

"Zistili sme, že riziko HCC bolo rovnako nízke u ľudí, ktorí pili väčšinou instantnú kávu, typ, ktorý sa najčastejšie pije vo Veľkej Británii. Potrebujeme omnoho viac výskumu, aby sme zistili možné biologické príčiny tohto spojenia.”

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, irishtimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.