• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Nákaza koronavírusom je ovplyvnená aj vekom. Táto skupina ľudí je viac chránená

  • 9:27 13.02.2020
  • Bratislava
Nákaza koronavírusom je ovplyvnená aj vekom. Táto skupina ľudí je viac chránená

Jedna skupina populácie je chránená pred najhorším vplyvom 2019-nCoV.

Nový koronavírus, ktorý sa šíri z Číny, zabil už viac ako 1000 ľudí, ale jedna skupina populácie je vírusom najmenej ovplyvnená - deti. Vírusom sa môže infikovať aj mládež a podľa čínskych úradov sú medzi nakazenými najmenej dvaja novorodenci.

Podľa výskumu uverejneného 5. februára v časopise Journal of American Medical Association je však medzi diagnostikovanými len veľmi málo detí. Podľa údajov je priemerný vek nakazených medzi 49 a 56 rokmi.

Nie je úplne jasné, prečo sa zdá, že deti unikajú najhorším účinkom vírusu 2019-nCoV. Podobný vzorec sa však týka mnohých infekčných chorôb, ako sú ovčie kiahne a osýpky, či novo vznikajúcich chorôb vrátane SARS a (MERS)

„Tomuto javu úplne nerozumieme - môže to byť spôsobené rozdielmi v imunitných odpovediach detí v porovnaní s dospelými,“ povedal Andrew Pavia, vedúci oddelenia detských infekčných chorôb na univerzite v Utahu pre Livescience. Jednou z hypotéz je, že u detí je aktívnejšia vrodená imunitná reakcia, čo je prvotná reakcia na skupiny patogénov.

Vrodený imunitný systém je prvou líniou obrany proti patogénom. Bunky v tomto systéme okamžite reagujú na cudzých útočníkov. Adaptívny imunitný systém sa naopak učí rozpoznávať konkrétne patogény, ale trvá dlhšie, než sa pripojí k bitke. Ak je vrodená imunitná reakcia silnejšia u detí vystavených 2019 nCoV, môžu ľahšie bojovať s infekciou ako dospelí a majú iba mierne príznaky.

Deti majú príznaky vírusovej pneumónie, no majú menšiu šancu zomrieť

Ostatné koronavírusy, vrátane SARS a MERS, tiež vykazujú tento vzorec, povedala Krys Johnsonová, epidemiologička na Temple University College of Public Health. Ako vysvetlila, nie je to o tom, že by deti nemali žiadne príznaky. Skutočne majú vírusovú pneumóniu, ale pretože ich imunitné systémy sú také silné, nereagujú na vírus tak zle ako dospelí.

Podobne majú dospelí 25-násobne vyššie riziko úmrtia na ovčie kiahne ako deti. A hoci chrípka môže byť pre dojčatá fatálna, staršie deti ju zvyčajne zdolajú ľahšie ako dospelí. Miera úmrtí na sezónnu chrípku je u dospelých desaťkrát vyššia ako miera úmrtnosti u detí.

Deti nemajú menšiu pravdepodobnosť vystavenia respiračným chorobám ako dospelí. Je najpravdepodobnejšie, že sa infekciou nakazia, ale ľahšie sa zotavujú ako ich rodičia a starí rodičia. Okrem silného vrodeného imunitného systému existujú ďalšie možné dôvody, ktoré by mohli vysvetliť túto odolnosť. Jedným z nich je, že deti môžu mať zdravšie dýchacie cesty, pretože neboli tak veľmi vystavené cigaretovému dymu a znečisteniu ovzdušia ako dospelí.

Ďalším faktorom je, že deti sú vo všeobecnosti zdravšie a majú menej chronických zdravotných problémov. Po vypuknutí SARS z roku 2003 aj pri prepuknutí MERS v roku 2012 boli dospelí s chronickým zdravotným ochorením vystavení vyššiemu riziku úmrtia ako dospelí bez sprievodných ochorení. Tieto stavy môžu zahŕňať čokoľvek od cukrovky cez autoimunitné poruchy až po kardiovaskulárne ochorenia alebo dokonca jednoduchú obezitu.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, livescience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.