• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Chrípka verzus koronavírus: Ako vírusy rozoznať a predísť im

  • 21:30 06.02.2020
  • Bratislava
Chrípka verzus koronavírus: Ako vírusy rozoznať a predísť im

Medzi dvoma vírusmi existuje niekoľko rozdielov, ktoré tiež naznačujú, ktorý z nich je nebezpečnejší.

Koronavírus, ktorý sa začal šíriť z čínskeho mesta Wu-chan desí verejnosť, no prichádza v čase, kedy mnohé krajiny čelia už inej epidémii a ňou je chrípka. Aký je však rozdiel medzi týmito vírusmi a ktorý je nebezpečnejší?

Nový koronavírus, ktorý sa nazýva 2019-nCoV, si vyžiadal stovky obetí, no tíeto čísla sú nič v porovnaní s chrípkou. Podstatný rozdiel však je, že chrípku vedci sledujú už desaťročia a napriek tomu, že si vyžiada viac životov, už vieme, čo od vírusu chrípky očakávať a ako ho liečiť. Naopak, o 2019-nCoV toho vieme veľmi málo, pretože je to nový vírus. Zatiaľ nevieme predpoklad, ako veľmi sa bude šíriť a koľko úmrtí spôsobí.

Pri chrípkovej sezóne existujú istoty, povedal Anthony Fauci, riaditeľ Národného ústavu alergických a infekčných chorôb na tlačovej konferencii v Bielom dome 31. januára. “Môžem vám všetkým zaručene povedať, že keď bude marec a apríl, výskyt chrípky bude klesať. Dá sa presne presne predpovedať, aký bude rozsah úmrtnosti a hospitalizácie.” Pri 2019-nCoV to však nevieme.

Vedci sa preto snažia zistiť viac o 2019-nCoV a prinášať nové informácie. Na základe toho, čo vieme, môžeme koronavírus v určitých ohľadoch porovnávať s chrípkou a nájsť rozdiely.

Príznaky a závažnosť

Vírusy sezónnej chrípky a 2019-nCoV sú nákazlivé vírusy, ktoré spôsobujú respiračné ochorenie.

Medzi typické príznaky chrípky patrí horúčka, kašeľ, bolesti v krku, bolesti svalov, bolesti hlavy, nádcha alebo upchatý nos, únava a niekedy zvracanie a hnačka. Príznaky chrípky sa často objavujú náhle. Väčšina ľudí, ktorí dostanú chrípku, sa zotaví za menej ako dva týždne. Ale u niektorých ľudí chrípka spôsobuje komplikácie, vrátane zápalu pľúc.

U koronavírusu sa lekári stále snažia pochopiť celkový obraz príznakov a závažnosti ochorenia. V nedávnej štúdii asi 100 ľudí s vírusom, ktorá bola publikovaná v časopise The Lancet, boli najbežnejšími príznakmi horúčka, kašeľ a dýchavičnosť. Iba asi 5% pacientov v tejto štúdii hlásilo bolesť hrdla a nádchu a iba 1 až 2% hlásilo hnačku, nevoľnosť a zvracanie. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zo 4. februára bolo asi 14% z viac ako 20 000 prípadov hlásených v Číne klasifikovaných ako závažné.

Je dôležité si uvedomiť, že vzhľadom na to, že vírusy spôsobujú podobné príznaky, podľa WHO môže byť ťažké rozlíšiť rôzne respiračné vírusy iba na základe príznakov.

Prenos vírusu

Vedci na určenie toho, ako ľahko sa vírus šíri, používajú mieru známu ako „základné reprodukčné číslo“ alebo R0. Toto je odhad priemerného počtu ľudí, ktorí sa nakazia vírusom od jedinej infikovanej osoby. Podľa The New York Times má chrípka hodnotu R0 asi 1,3.

Vedci stále pracujú na stanovení R0 pre 2019-nCoV. Štúdia publikovaná v New England Journal of Medicine odhadla hodnotu R0 pre nový koronavírus na 2,2, čo znamená, že každá infikovaná osoba rozšírila vírus priemerne na 2,2 ľudí.

Je dôležité si uvedomiť, že R0 nie je nevyhnutne konštantné číslo. Odhady sa môžu líšiť v závislosti od miesta a rôznych faktorov. Napríklad ako často ľudia prichádzajú do vzájomného styku a od úsilia zameraného na zníženie šírenia vírusov.

Prevencia

Na rozdiel od sezónnej chrípky, pre ktorú existuje vakcína na ochranu proti infekcii, na koronavírus v súčasnosti neexistuje žiadna vakcína. Vedci sú však v ranom štádiu vývoja vakcíny a plánujú začať klinické skúšky v priebehu nasledujúcich troch mesiacov.

Vo všeobecnosti však Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča sledovať opatrenia ako pri všetkých bežných vzdušných nákazách. Tieto opatrenia významne redukujú riziko ochorenia:

  • často si umývajte ruky mydlom a vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd. Ak nemáte k dispozícii mydlo a vodu, použite dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu
  • ústa, oči, nosa sa nedotýkajte neumytými rukami
  • zakrývajte si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša
  • vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky
  • ak ste chorý, liečte sa doma
  • zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami
  • mäso a vajíčka dôkladne prevarte
  • 14 dní od príchodu z oblasti postihnutej novým koronavírusom je potrebné kontrolovať svoj zdravotný stav (horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť)
  • v prípade klinických príznakov po návrate je potrebné kontaktovať, prípadne vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze
Zdroj: Info.sk, TM, thelancet.com, who.int, nytimes.com, nejm.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.