• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Hendikepovaní do konca júna za MHD platiť nebudú

  • 11:38 19.02.2013
  • BRATISLAVA
Hendikepovaní do konca júna za MHD platiť nebudú

Zjednotenie cestovného v Bratislavskom kraji sa zatiaľ ťažko zdravotne postihnutých ľudí ani ich sprievodcov cestujúcich v bratislavskej mestskej hromadnej doprave nedotkne.

Do konca júna tohto roka môžu aj naďalej cestovať v bratislavskej MHD zadarmo. Agentúru SITA o tom informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy. V Bratislavskom kraji sa od 1. marca zavádza Bratislavská integrovaná doprava, zjednotiť sa malo aj cestovné.

Občania so zdravotným postihnutím cestujúci v bratislavskej MHD doteraz za cestovné lístky neplatili, od 1. marca sa to však malo zmeniť a za lístky na linky MHD mali platiť.

Uplatniť si mohli rovnakú zľavu ako platí vo vlakoch a regionálnych autobusoch. Jednotné tarify koncom minulého roka schválili krajskí i bratislavskí poslanci.
Proti novým tarifám sa hendikepovaní vzbúrili

Proti novým platobným tarifám sa však postavili občania s ťažkým zdravotným postihnutím, ich rodiny i organizácie, ktoré hendikepovaným ľuďom pomáhajú. Vznikla tak petícia za zachovanie bezplatnej MHD, ktorú podpísalo viac ako 1 800 ľudí.

So spoplatnením bratislavskej mestskej hromadnej dopravy nesúhlasil ani Dopravný podnik Bratislava, informovala o tom hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková.

"Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava predložila totiž návrh mestu bez konečnej dohody s Dopravným podnikom Bratislava napriek tomu, že na rokovaní vzniesol odbor tarify dopravného podniku námietky," dodala Staneková.

Ako informoval Andrassy, hlavné mesto zaznamenalo veľa podnetov od občanov, ktorí majú príbuzných so zdravotným postihnutím alebo sú sami hendikepovaní, aby možnosť bezplatnej MHD pre ťažko zdravotne postihnutých ostala zachovaná.
Mesto požiadalo o výnimku

Mesto preto požiadalo o výnimku, do 30. júna môžu hendikepovaní občania s preukazom ťažko zdravotne postihnutého a zdravotne postihnutí so sprievodcom cestovať v MHD bezplatne.

Ako ďalej informoval Andrassy, do konca júna by sa malo aj rozhodnúť, či si 100-percentnú zľavu pre držiteľov preukazu ŤZP osvoja aj ostatní prepravcovia, teda železnice a regionálna autobusová doprava alebo budú platiť iné pravidlá pre zdravotne postihnutých v mestskej hromadnej doprave a iné u ďalších prepravcov.

V tomto čase by sa mala spraviť aj analýza, ktorá má vyhodnotiť ekonomický dopad na prepravcov. Ako informoval Andrassy, v tomto čase majú tiež analyzovať, čo by pre zdravotne postihnutých znamenalo zrušenie bezplatného cestovania, koľko ľudí a rodín by to zasiahlo.

Ako dodal, cenové tarify a poskytovanie zliav a benefitov v Bratislavskej integrovanej doprave je aj kompetenciou mestského či krajského parlamentu, preto o zjednotení cestovného budú poslanci mesta či kraja ešte rokovať.

Pilotný projekt Bratislavskej integrovanej dopravy v kraji štartuje 1. marca. Obyvatelia Záhoria tak môžu so zakúpeným predplatným lístkom cestovať do Bratislavy akýmkoľvek vlakom či autobusom.

Projekt štartuje v okrese Malacky, odkiaľ budú môcť cestujúci na zakúpený predplatný lístok - takzvanú električenku či mesačník, cestovať do Bratislavy a späť spojmi všetkých štyroch dopravcov v regióne.

Cestujúci si bude môcť bez obmedzení vybrať akýkoľvek spoj Železničnej spoločnosti Slovensko, Regio Jet, Slovak Lines i Dopravného podniku Bratislava. Na všetkých spojoch bude možné používať aj jednorazové cestovné lístky, potrebné označovače lístkov obstaráva spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava.
Zdroj: WENOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.