• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Ako vplýva histamín na poškodenie srdca a obličiek. Lekári našli prekvapivé spojenie

  • 20:59 29.01.2020
  • Bratislava
Ako vplýva histamín na poškodenie srdca a obličiek. Lekári našli prekvapivé spojenie

Výskum potvrdil vplyv histamínu na kardiorenálny syndróm.

Zlyhávanie srdca a chronické ochorenie obličiek lekári spájajú do fenoménu nazývaného kardiorenálny syndróm. Ide o súbor niekoľkých porúch, ktoré ovplyvňujú srdce a obličky.

Pri kardiorenálnom syndróme môže akútna alebo chronická dysfunkcia v jednom orgáne spôsobiť akútnu alebo chronickú dysfunkciu v druhom orgáne a čoraz viac štúdií sa snaží pochopiť prečo.

Akiyoshi Fukamizu, profesor na univerzite v Tsukube v Japonsku a jeho tím preukázali na myšiach nové zistenie. Histamín má prekvapivo ochranný účinok pri kardiorenálnom syndróme. Výsledky ich štúdie zverejnili v Zborníku Národnej akadémie vied.

Vzťah medzi histamínom, srdcom a obličkami

Vedci vyvolali hypertenziu u myší, čiastočne im chirurgicky odstránili obličky, aby sa vyvolala dysfunkcia obličiek, a dodali im soľ, ktorá spôsobuje zadržiavanie tekutín. Týmto spôsobom vyvolali kardiorenálny syndróm u hlodavcov.

Vedci zistili, že u takto upravených myší boli hladiny histamínu v krvnej plazme vysoké. Zistili tiež, že táto vysoká koncentrácia histamínu mala skôr ochranný ako škodlivý účinok na srdce a obličky.

Fukamizu a tím pokračovali v aplikácii niekoľkých látok, ktoré blokovali rôzne histamínové receptory, kým nezistili, že blokovanie histamínového receptora H3 zhoršilo poškodenie srdca.

Konkrétne, sťahy srdca boli slabšie, schopnosť obličiek filtrovať kreatinín z krvi močom sa tiež znížila a zväčšila sa veľkosť srdca.

Vedci ďalej dali myšiam látku, ktorá napodobňuje pôsobenie prírodnej histamínovej zlúčeniny a zistili, že chránila myši pred kardiorenálnym poškodením

Histamín ma prekvapivo ochranný účinok

Ako vysvetlil Akiyoshi Fukamizu:

„Histamín je dôležitým faktorom v rôznych zápalových procesoch a jeho inhibícia všeobecne vedie k lepšej kontrole chorôb. Na myšacom modeli kardiorenálneho syndrómu sme zistili zvýšené hladiny histamínu, ktoré prekvapujúco chránili pred ďalším poškodením týchto myší.

Zistili sme, že zacielenie na histamínový receptor H3 agonistom, immethridínom, by mohlo výrazne zmierniť niektoré zložky kardiorenálneho poškodenia srdca v našom myšom modeli. Liečba imetrhridínom viedla k ochranným zmenám v expresii génov, ktoré ovplyvnili viac génov spojených so zápalom u týchto myší.“

Vedci dúfajú, že ich zistenia pomôžu priniesť nové druhy liečby srdcovej dysfunkcie u ľudí.

Zdroj: Info.sk, TM, pnas.org, eurekalert.org, ahajournals.org, d.umn.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.