• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Kvôli koronavírusu skončil v starostlivosti lekárov prvý Čech

  • 11:50 26.01.2020
  • Vietnam
Kvôli koronavírusu skončil v starostlivosti lekárov prvý Čech

Kvôli koronavírusu skončil v starostlivosti lekárov prvý Čech, je hospitalizovaný v nemocnici vo vietnamskom Danangu.

Uviedol to jeden z popredných vietnamských spravodajských portálov VnExpress s tým, že v nemocnici sú aj ďalší ľudia s touto infekciou. Informáciu priniesli novinky.cz

Nemocnica v Danangu už potvrdila, že má v karanténe viac ako desať ľudí s vysokou horúčkou, u ktorých je dôvodné podozrenie na koronavírus. Má ísť o sedem Číňanov, troch Vietnamcov a jedného Čecha.

Aktualizovane 17:51

Koronavírus sa u Čecha vo Vietname nepotvrdil, povedal minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Informáciu o hospitalizácii potvrdilo české ministerstvo, podľa ktorého bol muž hospitalizovaný z "čisto preventívnych dôvodov".

Aktualizovane 13:43

Občana ČR s vysokou horúčkou hospitalizovali vo vietnamskom meste Danang. Lekári ho umiestnili do karantény a podrobili testom na nový koronavírus 2019-nCoV. Informoval o tom v nedeľ server iROZHLAS.cz.

Na ochorenie spôsobené týmto vírusom zomrelo doposiaľ v Číne 56 ľudí. U ďalších takmer 2000 osôb v Číne a viacerých krajinách prítomnosť vírusu potvrdili vyšetrenia.

České ministerstvo zahraničných vecí pre iROZHLAS.cz uviedlo, že vo Vietname bol v súvislosti so šírením koronavírusu hospitalizovaný jeden Čech. Choroba sa uňho zatiaľ nepotvrdila.

Podozrenie na nákazu novým koronavírusom hlási aj Rakúsko, kde v sobotu večer v Nemocnici Františka Jozefa vo Viedni hospitalizovali čínsku letušku s príznakmi chrípkového ochorenia. Vrchná lekárka Christiane Hagenauerová v nedeľu na tlačovej konferencii vo Viedni povedala, že stav letušky je po subjektívnej i objektívnej stránke dobrý. Ďalšie testy ukážu, či sa vírusom 2019-nCoV skutočne infikovala. Výsledky by mali byť k dispozícii v pondelok.

Prvé podozrenie na infikovanie novým koronavírusom hlásili aj z nemeckej metropoly Berlín, kde na klinike v štvrti Mitte hospitalizovali ženu, ktorá pricestovala z Číny a v sobotu sa sťažovala na problémy s dýchaním. Následné testy však podozrenie nepotvrdili, informoval denník Tagesspiegel.

Nový koronavírus, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní, najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní. Infikované osoby sú počas inkubačnej doby šíriteľmi vírusu, aj keď ešte nevykazujú žiadne príznaky ochorenia. Vírus prvýkrát zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan, ktoré Čína medzičasom rovnako ako viacero ďalších oblastí prakticky izolovala od okolitého sveta.

Prípady ochorení hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku. V sobotu prvého pacienta potvrdili aj v Kanade.

Zdroj: Info.sk, Polícia SR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Eštok: EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku na Izrael

Eštok: EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku na Izrael

DNES - 20:16Zahraničné

Eštok zároveň zdôraznil potrebu návratu k mierovému riešeniu sporov.

Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, že Ukrajina bez podpory USA nemôže uspieť

Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, že Ukrajina bez podpory USA nemôže uspieť

DNES - 20:04Zahraničné

Českého premiéra Petra Fialu v utorok čaká niekoľkohodinové rokovanie v americkom Kongrese.

Požiar historickej budovy burzy v Kodani sa podarilo dostať pod kontrolu

Požiar historickej budovy burzy v Kodani sa podarilo dostať pod kontrolu

DNES - 18:59Zahraničné

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu.

Ukrajinský prezident podpísal zákon o mobilizácii

Ukrajinský prezident podpísal zákon o mobilizácii

DNES - 17:29Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády.

Putin varuje pred ďalšou eskalácia na Blízkom východe: Hrozia katastrofálne následky

Putin varuje pred ďalšou eskalácia na Blízkom východe: Hrozia katastrofálne následky

DNES - 16:36Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky.