• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Čína posilnila opatrenia proti šíreniu vírusu, evakuáciu ohlásili aj USA

  • 6:46 26.01.2020
  • Wu-chan
Čína posilnila opatrenia proti šíreniu vírusu, evakuáciu ohlásili aj USA

Čína v nedeľu rozšírila radikálne cestovné obmedzenia s cieľom zastaviť šírenie nového vírusu, ktorý si v krajine vyžiadal 56 životov a nakazil ďalších takmer 2000 ľudí.

Spojené štáty a Francúzsko medzitým pripravovali evakuáciu svojich občanov z mesta, ktoré je ako epicentrum nákazy uzavretou zónou. Informovala o tom agentúra AFP.

Čína uzavrela viaceré oblasti v najviac postihnutej provincii Chu-pej vrátane jej metropoly Wu-chan v rámci bezprecedentnej operácie, ktorá sa dotkla desiatok miliónov ľudí v čase osláv lunárneho nového roka. Opatrenia sú zamerané na spomalenie šírenia respiračného ochorenia, ktoré podľa prezidenta Si Ťin-pchinga predstavuje vážnu hrozbu.

Nový koronavírus, ktorý dostal označenie 2019-nCoV, sa z Wu-chanu šíri po Číne, pričom prípady ochorení potvrdili v približne desiatke ďalších krajín, a to aj vzdialených ako Francúzsko, Austrália a Spojené štáty.

Ministerstvo zahraničných vecí USA v nedeľu oznámilo, že zariaďuje let na evakuáciu pracovníkov svojho konzulátu vo Wu-chane, ako aj ďalších amerických občanov, ktorí uviazli v tomto meste.

Lietadlo pocestuje z Wu-chanu do San Francisca v utorok, uviedlo ministerstvo v e-maile Američanom v Číne s tým, že na palube bude „obmedzená“ kapacita pre súkromných občanov.

Denník Wall Street Journal informoval, že dané lietadlo odvezie okolo 230 osôb, pričom vo Wu-chane sa podľa predpokladov nachádza asi 1000 amerických občanov.

Francúzska vláda a automobilka PSA predtým tiež uviedli, že pripravujú plány evakuácie zamestnancov a ich príbuzných z Wu-chanu, odkiaľ ich prevezú do mesta v susednej provincii, kde zostanú istý čas v karanténe.

Srí Lanka oznámila, že jej veľvyslanectvo v Pekingu podobne zvažuje opatrenia týkajúce sa občanov krajiny.

Ulice Wu-chanu boli v nedeľu podľa AFP ešte prázdnejšie než predošlé dni po tom, ako vstúpili do platnosti nové obmedzenia zakazujúce vstup väčšiny áut na cesty v 11-miliónovej metropole, najväčšieho mesta v regióne strednej Číny.

Cestovanie začali obmedzovať aj v iných častiach krajiny. V Pekingu od nedele pozastavili medzimestskú autobusovú dopravu, susedné mesto Tchien-ťin v regióne severnej Číny avizovalo rovnaký zámer od pondelka.

Mesto Šan-tchou v juhočínskej provincii Kuang-tung v nedeľu oznámilo svoje čiastočné uzavretie v podobe obmedzenia vstupu vozidiel a pozastavenia verejnej dopravy. Cestujúcich prichádzajúcich vlakmi skontrolujú a „vyzvú na návrat“. Ide o prvé takéto opatrenia podniknuté mimo provincie Chu-pej.

Z poloautonómneho Hongkongu prišla medzitým správa o uzavretí obľúbených zábavných parkov Disneyland a Ocean Park po vyhlásení mimoriadnej situácie v súvislosti s krízou.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

DNES - 8:44Zahraničné

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

DNES - 6:47Zahraničné

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach.

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

DNES - 6:39Zahraničné

V štáte New Jersey padol v lotérii Mega Millions jackpot 1,13 miliardy USD.

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

DNES - 6:10Zahraničné

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa správ agentúr AP a DPA.