• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Slovenka o brexite: Po decembrových voľbách som sa cítila v krajine nechcená

  • 10:47 25.01.2020
  • Bratislava
Slovenka o brexite: Po decembrových voľbách som sa cítila v krajine nechcená

Pre Slovákov žijúcich v Spojenom kráľovstve sa toho v najbližších týždňoch z dôvodu brexitu veľa zmení. Myslí si to Slovenka Ivana, ktorá žije v Anglicku skoro štyri roky.

Popravde po decembrových voľbách je to prvýkrát, keď som pocítila ako cudzinka vplyv brexitu. Prvýkrát som sa cítila byť v krajine nechcená a Anglicko stratilo pre mňa pocit domova,“ povedala pre TASR Ivana. Dodala, že si myslí, že príchodom brexitu sa všetko prehĺbi a život v Spojenom kráľovstve pre cudzincov bude vo všetkých smeroch náročnejší.

Blížiaci sa neurčitý brexit prinútil Ivanu premýšľať aj o budúcnosti. „Minulý rok som požiadala o pre-settled status, ktorý by znamenal, že by som mohla zostať žiť a pracovať v Anglicku ako doposiaľ, až kým si budem môcť požiadať o občianstvo. Tento status by však platil, iba ak by Veľká Británia odišla z Európskej únie s dohodou,“ vysvetlila.

Slovenka Tereza, ktorá žije v Anglicku tri roky, má z brexitu zmiešané pocity. „Väčšinu času na to nemyslím, no keď zachytím nejaké nové správy, vždy sa tak trochu vystresujem. Potom si však uvedomím, že tak ako už veľakrát predtým, pravdepodobne sa ešte dlhý čas nič nezmení. Momentálne mám prácu a hovorím si, že pokiaľ som zamestnaná vo svojom odbore, až tak ma odchod z Európskej únie hneď neovplyvní,“ povedala Tereza.

Myslím si, že určite nastanú zmeny, no, úprimne, netuším aké. Ja vôbec neplánujem zmeniť štýl, akým teraz žijem, zostanem pracovať tam, kde pracujem, bývať tam, kde bývam. Jediné, čoho sa obávam, sú moje cesty domov na Slovensko, ktoré sa pravdepodobne predražia a skomplikujú,“ zhodnotila. Doplnila, že o občianstve nepremýšľala nikdy a občiankou Británie sa nechce stať z nijakého dôvodu. „Mám v pláne vrátiť sa na Slovensko. Ešte neviem presne kedy, ale brexit s tým nemá nič spoločné,“ uzavrela Tereza.

Piatkový (24. 1.) podpis dohody o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom otvoril cestu na jej schválenie v Európskom parlamente (EP), poslednej inštitúcii, ktorá sa k nej vyjadrí. Dohoda podpísaná von der Leyenovou a Michelom bude zaslaná do Londýna, aby ju v mene britskej vlády parafoval premiér Boris Johnson.

Kráľovná Alžbeta II. vo štvrtok (23. 1.) vyjadrila súhlas s textom upravujúcim podmienky ukončenia 47-ročného členstva Británie v EÚ a ešte predtým, v stredu (22. 1.) večer, bol text dohody prijatý aj hornou komorou britského parlamentu.

Na základe najaktuálnejšieho politického vývoja je podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vysoko pravdepodobné, že k brexitu príde k 31. januáru. Preto MZVaEZ SR odporúča občanom SR žijúcim vo Veľkej Británii registráciu, ktorá im garantuje právo na zotrvanie na území Veľkej Británie či už prostredníctvom trvalého, alebo dočasného pobytu aj po brexite a vďaka registrácii budú občanom SR zachované všetky práva občana Európskej únie.

Občania SR môžu nájsť European Union Settlement Scheme na odkaze https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.