• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Akciu v Moldave polícia najprv označila ako represívnu

  • 16:19 22.08.2013
  • BRATISLAVA
Akciu v Moldave polícia najprv označila ako represívnu

Júnová pátracia akcia v moldavskej osade Budulov bola v dokumente o nariadení najprv označená ako represívno-pátracia.

Slovo "represívno" bolo neskôr prečiarknuté perom, rovnako ako všetky rovnaké slová v tomto pokyne.

V liste pre mimovládnu organizáciu ETP - Slovensko centrum pre udržateľný rozvoj o tom informuje verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá ukončila šetrenie jeho podania z 21. júna v súvislosti s policajným zásahom v rómskej osade v Moldave nad Bodvou.

Porušenie základných práv

Ombudsmanka konštatuje, že polícia porušila svojím postupom z 19. júna základné práva a slobody bližšie neurčenému počtu fyzických osôb, ktoré boli na mieste zásahu. Tiež porušili práva a slobody tým, ktorých policajti predviedli z osady na policajné oddelenie, aby tu preukázali ich totožnosť a ktorých tu zadržiavali na oddelení niekoľko hodín.

Ako v liste píše ombudsmanka, krajský policajný riaditeľ dodatočnú opravu pokynu vysvetlil tak, že spracovateľ listiny pracoval s neaktuálnymi dokumentmi a prišlo sa na to až po podpise pokynu. Podľa vyjadrení košických policajtov, akciu v Budulove a tiež v osade Drienovec podmienila zhoršená bezpečnostná situácia. Vychádzali pritom z monitoringu denných situačných správ o mimoriadnych udalostiach a o trestných činoch hlásených na území služobného obvodu. Z písomného stanoviska polície vyplýva, že akcia bola pátracou akciou, ktorej výlučným účelom bolo pátranie po osobách a veciach.

Kritika polície

Dubovcová tiež napísala mimoriadnu správu pre Národnú radu Slovenskej republiky, v ktorej kritizuje políciu, že pri plánovanej pátracej akcii nemali policajti vybavené príkazy na vstup do obydlia, respektíve na domovú prehliadku.

"Skutočnosť, že plánovanú pátraciu akciu po hľadaných osobách polícia naplánovala bez toho, aby disponovala príkazmi na vstup do obydlia a na domovú prehliadku, lebo ich zadováženie je pre nich ťažké, je takým vážnym nedostatkom, na ktorý musí verejný ochranca práv upozorniť," skonštatovala Dubovcová.

Podľa nej je nelogické, aby policajti vykonávali pátraciu akciu po osobách a veciach pred obydliami a nie v nich. Ministerstvo vnútra tvrdí, že na pátracie akcie sa nevybavuje vstup do obydlia. "Pri pátraní po hľadaných osobách sa nevyžaduje súhlas súdu, ani prokurátora tak, ako je to pri domových prehliadkach či prehľadávaní nebytových priestorov," uviedli pre agentúru SITA z ministerstva.

Predmetom ombudsmankinho skúmania bola policajná akcia z 19. júna v Moldave nad Bodvou na ulici Budulovská. Na akcii sa malo zúčastniť 63 policajtov, ktorí sa na miesto akcie dopravili na 23 služobných autách. Policajti boli vyzbrojení obuškami a paralyzérmi a mali so sebou aj policajných psov.

Na zásah upozornilo združenie ETP Slovensko s tým, že policajti vrátane kukláčov nechali po sebe desiatky zranených ľudí, medzi nimi aj deti. Podľa viacerých mimovládok boli použitá sila a prostriedky neprimerané. Policajný prezident Tibor Gašpar spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom označili informácie o zraneniach za prehnané, polopravdivé až nepravdivé.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.