• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Fibromyalgia: Prekvapivé príznaky, o ktorých ste ešte nepočuli

  • 20:14 23.01.2020
  • Bratislava
Fibromyalgia: Prekvapivé príznaky, o ktorých ste ešte nepočuli

Fibromyalgia je zriedkavé ochorenie, ktoré aj lekári neraz mylne označia za odlišnú komplikáciu. Ako sa prejavuje a ktoré sú jeho menej časté príznaky?

Ako zistiť, či bolestivé príznaky súvisia s fibromyalgiou, a nie s iným zdravotným postihnutím? V snahe získať odpoveď na túto otázku sú pacienti často odkázaní na vyšetrenie viacerými odborníkmi, ktorí môžu poskytnúť konfliktné názory. Je preto dôležité vedieť klásť správne otázky.

Počiatočné príznaky

Fibromyalgia je chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k neustávajúcej bolesti svalov, šliach a väzov. Mnohí pacienti, ktorým bola diagnostikovaná, v rámci prvých príznakov pociťovali náhlu únavu a nevysvetliteľné bolesti svalov.

Práve únava je najčastejším dôvodom, ktorý podnieti pacientov vyhľadať lekársku pomoc. Po únave nasledujú bolesti kĺbov, ktoré ich vedú k ortopédovi alebo reumatológovi. Neurológa zas hľadajú v momente, keď sa dostavia problémy s myslením a pamäťou.

Fibromyalgia: Domáca liečba

Mnohí pacienti sa nedočkajú konkrétnej diagnózy ani po maratóne vyšetrení a prehliadok. Množstvo nevysvetliteľných problémov v takom prípade môže značiť, že kameňom úrazu je samotná bolesť.

Podľa štatistík lekári nediagnostikujú fibromyalgiu u 49,6 percenta pacientov a chybne diagnostikujú 11,4 pecientov s týmto ochorením. Napriek tomu, že fibromyalgia postihuje jedného z 25 ľudí, mnohí zdravotníci dodnes pochybujú o jej existencii. Zdôvodňovanie bolesti psychickým rozpoložením je frustrujúce pre lekárov, ale najmä pre pacientov.

Ako sa tá bolesť volá?

Na to, aby sa správne dala diagnostikovať a vyliečiť fibromyalgia, je potrebné si uvedomiť, že toto ochorenie nevzniká zo dňa na deň. Vzniku typických príznakov často predchádzajú miernejšie prejavy, ktoré širšej verejnosti nie sú celkom známe.

Mnohí pacienti uvádzajú, že jedným z prvých príznakov fibromyalgie u nich bola únava a ospalosť. Nejde o typický pocit únavy po dlhom dni v práci, ale skôr o pocit ťažkosti a vyšťavenia z každodenných aktivít.

Pri fibromyalgii nie je ojedinelé, že sa dostavia drobné zmeny vo fungovaní myslenia a pamäte. Môže dôjsť napríklad ku skomplikovaniu vecí a činností, ktoré sme predtým považovali za jednoduché, teda aj varenie, výkon v práci a podobne.

Máloktorý pacient s fibromyalgiou venuje dostatok pozornosti takej drobnosti, ako je vypadávanie vecí z rúk. Ak vám často padajú poháre, kľúče, perá alebo nádoby, môže ísť o jeden z menej známych príznakov tohto ochorenia.

Kľúčovým príznakom fibromyalgie je rozsiahla bolesť a citlivosť po celej oblasti tela. Ak si teda všimnete, že vás objatia bolia alebo sa pri nich necítite pohodlne, pravdepodobne vás trápi nadmerná citlivosť, ktorá je jeden z príznakov fibromyalgie.

Hlavnou príčinou, prečo lekári často chybne diagnostikujú fibromyalgiu alebo ju nediagnostikujú vôbec, sú rozdielne popisy príznakov zo strany pacientov. Tí často tvrdia, že bolesť sa šíri po rôznych častiach ich tela a vždy vyzerá inak. Napríklad bolesť, ktorá na začiatku pripomína pálenie, môže rýchlo prejsť do ostrej, bodavej bolesti.

Mnohé príznaky fibromyalgie na sebe môžete pozorovať ráno. Ide napríklad o stuhnutosť, znecitlivenie alebo šteklenie v oblasti rúk a nôh, ako aj bolesť kĺbov. Práve bolesť kĺbov sa často mylne považuje za artritídu.

Akoby toho nebolo dosť, k fibromyalgii sa pričleňujú aj ďalšie príznaky, ktoré s ňou zdanlivo nemajú nič spoločné: spánkové poruchy, nervozita, depresia a tráviace problémy.

Zdroj: Info.sk, DP, nih.gov, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.