• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Súd nemá pochybnosti o dôkaznosti Threemy v kauze vraždy Jána Kuciaka

  • 9:49 22.01.2020
  • Pezinok
Súd nemá pochybnosti o dôkaznosti Threemy v kauze vraždy Jána Kuciaka

Na súde v kauze vraždy Jána Kuciaka majú vypovedať členovia sledovacieho komanda.

Aktualizované: 10:34

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nemá pochybnosti o zákonnosti získania komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Komunikácia na pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka sa však bude čítať po vykonaní naplánovaných dôkazov. Súd zvažuje, že z dôvodu urýchlenia procesu vylúči obžalovaného Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, na samostatné konanie.

„Súd nemá pochybnosti o zákonnosti získania tohto dôkazu,“ uviedla predsedníčka senátu Ružena Sabová. Vyextrahovanú zálohu komunikácie dostal vyšetrovateľ Peter Juhás od Europolu na DVD nosiči. Na tom sa nachádzala tabuľka, z ktorej sa čítala Threema už v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a majú ju k dispozícii viaceré médiá.

Komunikácia pochádza podľa Sabovej z ôsmich telefónov. Nie je jasné, či ide o telefóny aj iných obžalovaných než Mariana Kočnera. Svedok Peter Tóth vypovedal, že polícii odovzdal dva.

Threema sa v stredu zatiaľ čítať nebude. Sabová plánuje najprv vykonávať naplánované dôkazy a svedecké výpovede. Splnomocnenci poškodených a prokurátor ich chceli čítať už teraz, kým vypovedajú obžalovaní. Chceli ich so správami konfrontovať. Predsedníčka senátu argumentovala, že ich po čítaní môže zavolať vypovedať znova.

Obhajca obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para namieta zákonnosť použitia Threemy ako dôkazu už od minulého roka, a to aj v kauze falšovania televíznych zmeniek. Ani v tom prípade mu senát nevyhovel.

Momentálne na súde vypovedajú obžalovaní znova a procesné strany a súd sa ich pýtajú doplňujúce otázky. Miroslava Marčeka zvažuje sudkyňa vylúčiť na samostatné konanie, vzhľadom na to, že sa priznal a doplnila, že priznanie zaváži pri udeľovaní trestu. Z jeho doplňujúcej výpovede vyplynulo, že Kuciaka zastrelil z blízkosti menej než 30 centimetrov.

Vypovedať majú členovia sledovacieho komanda

Pred senátom ŠTS budú v stredu vypovedať členovia sledovacieho komanda Petra Tótha, a to Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak. Na súde sa očakáva aj výpoveď obžalovanej Aleny Zsuzsovej, prítomní sú všetci obžalovaní.

Kriak vypovedal v prípravnom konaní o tom, ako si ho niekdajší riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Tóth najal na sledovanie novinárov vrátane Kuciaka. Najprv ho sledoval v domnienke, že ide o dílera drog. Na pomoc pri sledovaní novinárov si najal Mlynarčíka.

Z Kuciakovho sledovania urobili obaja niekoľko fotografií, ktoré na súde stotožnil aj Zoltán Andruskó. Sú to tie isté fotografie novinára, ktoré mu mala ukázať vo svojom aute obžalovaná Alena Zsuzsová. Urobiť tak mala počas objednávania vraždy Kuciaka.

Podľa obžalobnej verzie mohla mať Alena Zsuzsová fotografie iba od Mariana Kočnera, čo je podľa splnomocnenca poškodených Kuciakovcov Daniela Lipšica priama línia medzi údajným objednávateľom a vykonávateľmi vraždy.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Marian Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav Marček, v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian Kočner, sprostredkovateľka Alena Zsuzsová a jeden z vykonávateľov Tomáš Szabó naďalej trvajú na svojej nevine.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

DNES - 14:29Domáce

Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia.

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

DNES - 14:19Domáce

Súd zároveň nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023, tvrdí Amnesty

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023, tvrdí Amnesty

DNES - 13:59Domáce

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023. Upozornila na to medzinárodná organizácia Amnesty International vo výročnej správe za rok 2023, ktorú zverejnila v stredu.

V Banskobystrickom kraji hrozí nedostatok pľúcnych lekárov, končia dve ambulancie

V Banskobystrickom kraji hrozí nedostatok pľúcnych lekárov, končia dve ambulancie

DNES - 13:26Domáce

Kraju hrozí urgentný nedostatok pľúcnych lekárov a pacientom, že zostanú bez špecialistov a potrebných liekov.

Inšpekcia odobrala troch mladých tigrov súkromnému chovateľovi

Inšpekcia odobrala troch mladých tigrov súkromnému chovateľovi

DNES - 13:24Domáce

Slovenská inšpekcia životného prostredia odobrala súkromnému chovateľovi troch mladých tigrov.