• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Slepé črevo nie je zbytočné. Takto sa podieľa na vašom zdraví

  • 18:08 25.01.2020
  • Bratislava
Slepé črevo nie je zbytočné. Takto sa podieľa na vašom zdraví

O slepom čreve sa často hovorí, že u človeka neplní žiadnu úlohu a je to len prebytok evolúcie. Drobný orgán sa v skutočnosti podieľa na dôležitých procesoch.

Človek, ako ho poznáme dnes, je výsledkom niekoľko miliónov rokov trvajúcej evolúcie, ktorá nám v tele zanechala aj niektoré „prebytočné“ časti. Z čias, keď naši predkovia žili v korunách stromov, nám ostala kostrč, malá dierka v prednej časti ucha nám zas pripomína živočíšnych predkov so žiabrami.

Mnohí dlho radili slepé črevo k jednej z najzbytočnejších telesných častí, ktoré nám evolúcia zanechala. Ak medzi nich patríte aj vy, výskum zo Stredozápadnej univerzity možno zmení váš pohľad naň.

Slepé črevo sa vyvinulo niekoľkokrát

Keď pred vami zaznie slovo evolúcia, pravdepodobne sa vám v myšlienkach zjaví známy obrázok znázorňujúci vývoj „z opice na človeka“, ktorý vychádza z predpokladu, že organizmy sa vyvíjajú tak, aby boli po čase zložitejšie. To však vždy nie je pravda. Zvieratá pri evolúcii môžu získať nové črty, ale rovnako ich môžu aj stratiť.

Predkom dnešných veľrýb v minulosti napríklad narástli končatiny, vďaka ktorým mohli kráčať po súši. Ich potomkovia sa potom vrátili do oceánov, v ktorých o tieto končatiny prišli. Niektoré prvky sa počas evolúcie vyvíjajú viacnásobne – napríklad oči, krídla a končatiny. Táto skutočnosť napovedá, že vyvíjajúce sa prvky sú pre živočícha užitočné. Ak o niektorý z nich príde, zrejme mu neposkytoval dostatok úžitku.

Na tomto princípe pracovali vedci v štúdii z roku 2017, ktorú zverejnili vo francúzskom vedeckom magazíne Comptes Rendus Palevol. V nej analyzovali vývoj 533 druhov cicavcov v priebehu 11 miliónov rokov a zisťovali, v ktorých prípadoch došlo k vývoju apendixu alebo jeho celkovému zmiznutiu.

Za populárneho predpokladu, že slepé črevo je nám dnes zbytočné, by sa dalo čakať, že sa tento orgán v minulosti vyvinul len niekoľkokrát a u väčšiny druhov celkom vymizol. Opak je však pravdou – apendix sa u skúmaných cicavcov vyvinul 29 až 41-krát, pričom celkom zmizol len v 12 prípadoch. Je teda zrejmé, že dodnes plní nejakú funckiu.

Aká je jeho funkcia a prečo prežijeme aj bez neho?

Najúspešnejšou spomedzi všetkých teórií o funkcii slepého čreva je tá, že podporuje imunitný systém. V mnohých prípadoch nález slepého čreva sprevádza aj nález lymfatického tkaniva, ktoré je jednou z hlavných častí imunitného systému a pomáha rastu zdravých baktérií. Mnohé štúdie podporujú tento fakt tvrdením, že ľudia s vyoperovaným slepým črevom sú náchylnejší na bakteriálne infekcie.

Za slepé črevo sa však platí krutá daň. Jeho zápal ročne postihuje štvrť milióna ľudí na celom svete a neraz ide o život ohrozujúci prípad. Liečba sa štandardne nezaobíde bez vyoperovania orgánu. Na druhej strane treba priznať, že väčšina ľudí sa po operácii nesťažuje na zhoršenú imunitu, čo by mohlo znamenať, že úlohu slepého čreva pri udržiavaní zdravia rýchlo prebral iný orgán.

V minulosti sme vás tiež informovali o tom, že odstránenie slepého čreva môže dokonca pôsobiť pozitívne. Novší výskum z roku 2018 prezrádza, že u ľudí s vyoperovaným apendixom existuje menšia pravdepodobnosť vzniku Parkinsonovej choroby. Možno teda povedať, že slepé črevo má svoje klady a zápory, no rozhodne nie je zbytočné.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencedirect.com, curiosity.com, scientificamerican.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.