• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Tento druh oleja na varenie spôsobuje genetické zmeny v mozgu

  • 18:04 26.01.2020
  • Bratislava
Tento druh oleja na varenie spôsobuje genetické zmeny v mozgu

Bežne používaný olej podľa nových zistení ovplyvňuje hypotalamus, časť mozgu, kde sa odohráva množstvo kritických procesov.

Konzumácia bežne používaného sójového oleja vedie nielen k obezite a cukrovke, ale môže mať vplyv aj na neurologické stavy, ako je autizmus, Alzheimerova choroba, úzkosť a depresia. K týmto záverom dospeli vedci z University of California - Riverside (UCR).

V štúdii uskutočnenej na myšiach vedci pozorovali výrazné účinky sójového oleja na hypotalamus, oblasť mozgu, kde dochádza k mnohým kritickým procesom. Výskumný tím objavil takmer 100 génov produkovaných v hypotalame, vrátane oxytocínu, známeho ako hormón lásky, ktoré boli poznačené konzumáciou sójového oleja.

„Hypotalamus reguluje telesnú hmotnosť prostredníctvom vášho metabolizmu, udržuje telesnú teplotu, je rozhodujúci pre reprodukciu a fyzický rast, ako aj pre vašu reakciu na stres,“ uviedla Margarita Curras-Collazová, vedúca autorka štúdie uverejnenej v časopise Endocrinology.

Výskumný tím zatiaľ neurčil, ktoré chemikálie v oleji sú zodpovedné za zmeny v hypotalame. „Vylúčili však dvoch kandidátov. Nie je to kyselina linolová, pretože aj modifikovaný olej spôsobil genetické poruchy; nie je to ani stigmasterol, látka podobná cholesterolu, ktorá sa prirodzene vyskytuje v sójovom oleji,“ uvádza sa v štúdii.

Ľudia by mali obmedziť konzumáciu sójového oleja

Identifikácia zlúčenín zodpovedných za negatívne účinky je dôležitou oblasťou pre budúci výskum tímu. „To by mohlo v budúcnosti pomôcť navrhnúť zdravšie oleje,“ uviedla Poonamjot Deolová, prvá autorka štúdie.

„Ak je tu jedna správa, ktorú by si mali ľudia odniesť, tak je to táto: znížte spotrebu sójového oleja,“ dodala Deolová. Tím porovnával myši kŕmené tromi rôznymi stravami s vysokým obsahom olejov: sójový olej, modifikovaný sójový olej s nízkou hladinou kyseliny linolovej a kokosový olej.

Veria, že tento objav by mohol mať dopad nielen na energetický metabolizmus, ale aj na správne fungovanie mozgu a choroby, ako je autizmus alebo Parkinsonova choroba.

Rovnaký výskumný tím v roku 2015 zistil, že sójový olej u myší vyvoláva obezitu, cukrovku, inzulínovú rezistenciu a stukovatenú pečeň. Potom v štúdii z roku 2017 tá istá skupina vedcov preukázala, že ak je sójový olej modifikovaný, aby mal nízku hladinu kyseliny linolovej, tak prináša menšie riziko obezity a inzulínovej rezistencie.

Sójové produkty nemusíte vynechávať

Tím uviedol, že zistenia sa týkajú iba sójového oleja, nie iných sójových výrobkov alebo iných rastlinných olejov. Ako uvádza Frances Sladeková, toxikologička na UCR a profesorka bunkovej biológie:

„Nevyhadzujte tofu, sóju, edamam ani sójovú omáčku. Mnoho sójových výrobkov obsahuje iba malé množstvo oleja a veľké množstvo zdravých zlúčenín, ako sú esenciálne mastné kyseliny a bielkoviny“.

Táto štúdia využívala samce myší. Pretože oxytocín je taký dôležitý pre zdravie matiek a podporuje väzbu matka-dieťa, podobné štúdie sa musia vykonať s použitím samíc myší.

Kokosový olej, ktorý obsahuje nasýtené tuky, spôsobil len veľmi málo zmien v hypotalamických génoch.

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, ucrtoday.ucr.edu, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.