• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Danko: Prepustenie Trnku je možno operatívna taktika, alebo zlyhanie

  • 15:21 18.01.2020
  • Bratislava
Danko: Prepustenie Trnku je možno operatívna taktika, alebo zlyhanie

Prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku nebudí podľa predsedu Národnej rady (NR) SR a lídra SNS Andreja Danka z pohľadu občana dôveru v procesnú spôsobilosť, ale možno je to na druhej strane operatívna taktika.

Šéf parlamentu verí, že polícia a prokuratúra vedia, čo robia. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Nikdy som si nedovolil hodnotiť prácu polície a prokuratúry. Možno to má svoje rácio, ktoré pochopíme o pol roka, možno je to procesná finta a možno je to aj zlyhanie niekoho,“ povedal Danko. Verí, že vyšetrovanie bude pokračovať a že veci, ktoré sa dajú vysvetliť, sa vysvetlia. Obáva sa však, že veci, ktoré odzneli, sa vysvetliť nedajú. „Najmä sa nedá vysvetliť, ako tak vysoký funkcionár má vo svojej kancelárii kameru,“ poznamenal Danko.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý v tejto súvislosti spochybňuje vyjadrenia premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) o tom, že na Slovensku nie je žiadna chránená osoba. V krajine je podľa neho „drvivá väčšina“ chránených ľudí a keby to tak nebolo, vo vyšetrovacej väzbe ich sedí viac. Nad konaním prokurátora, ktorý nevidel dôvody na Trnkovu väzbu, mu pritom „zostáva rozum stáť.“ Za správne preto považuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá si v tejto veci chce predvolať policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára. „Musíme očistiť elity našej spravodlivosti, aby sme sa mohli dočkať spravodlivosti,“ zdôraznil Beblavý.

V súvislosti s budúcotýždňovou poslednou schôdzou NR SR Danko povedal, že momentálne nevie, aká bude situácia a ako bude rokovanie prebiehať. Múdrejší však bude po grémiu, bude však za to, aby sa rokovalo o tom, čo sa stihnúť dá. V súvislosti s vetovaným zákonom o pozemkových úpravách verí, že sa nájde 76 poslancov, ktorí za neho opätovne zahlasujú. Beblavý sa v tejto veci jasne nevyjadril, očakáva najskôr poradu ako pred každou schôdzou, nezabudol však zdôrazniť, že najväčšou prioritou je pre nich Lex Haščák.

Na margo februárových parlamentných volieb Danko vyhlásil, že prijme s pokorou to, čo príde po 1. marci. Verí však, že bude zostavená taká vláda, ktorá bude riešiť problémy ľudí. Zároveň nerozumie, „kto vymyslel kombináciu SNS-Smer-SD-ĽSNS.“ V rámci programových priorít považuje Danko za strategické ministerstvo cestovného ruchu a športu a zohnanie financií na infraštruktúrne projekty s prioritou diaľnic a nemocníc. Ak sa SNS do parlamentu nedostane, šéf národniarov to bude považovať za neúspech.

Beblavý zopakoval, že za chybu považuje nespojenie opozičných síl, čo má za následok, že namiesto jednej silnej strany sú tu dve polosilné strany bojujúce proti vládnej strane Smer-SD. Prioritami podľa neho bude spravodlivosť, zdravotníctvo, školstvo a ekológia. Beblavý sa neobáva, že by terajšia mimoparlamentná koalícia PS-Spolu vo voľbách neuspela, ak by sa to stalo, vzdal by sa šéfstva v strane.

Diskusia sa nevyhla ani téme štrajku autodopravcov. Danko sa nechal počuť, že očakával väčší konsenzus či legislatívnu iniciatívu, bol by tiež za to, aby obyvatelia Slovenska za diaľnice neplatili, kým nebude dostavaná celá diaľničná infraštruktúra. Beblavý poznamenal, že ústupky dopravcov zaplatíme všetci, pripomenul, že mnohé veci, vrátane zmluvy na mýto, treba vyšetriť a vyvodiť zodpovednosť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.