• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Existujú 4 vzorce starnutia. Ktorý je ten váš?

  • 20:21 16.01.2020
  • Bratislava
Existujú 4 vzorce starnutia. Ktorý je ten váš?

Vedcom sa podarilo lepšie pochopiť, prečo ľudia starnú odlišným spôsobom.

Niektorí ľudia majú aj v 60 rokoch silné srdce, no ich obličky začínajú zlyhávať. Iní môžu mať obličky 30-ročného, ​​ale často trpia na infekcie. Teraz môžu byť vedci o krok bližšie k pochopeniu toho, prečo je proces starnutia u ľudí odlišný.

Dokonca aj u jediného človeka možno pozorovať odlišné rýchlosti starnutia v rôznych tkanivách. Ľudia spadajú do rôznych kategórií v závislosti od toho, ktorý z ich biologických systémov starne najrýchlejšie. Vedci teraz majú nádej, že čoskoro tieto informácie zužitkujú a budú môcť pacientom navrhnúť špeciálne liečebné postupy vyhradené podľa ich typu. K týmto záverom dospela štúdia zverejnená v časopise Nature Medicine.

Aký je váš „vekotyp“?

Výskumný tím v rámci štúdie zaradil 43 ľudí do vekových kategórií alebo „vekotypov“ na základe biologických vzoriek odobratých v priebehu dvoch rokov. Vzorky zahŕňali krv, zápalové látky, mikróby, genetický materiál, proteíny a vedľajšie produkty metabolických procesov. Sledovaním zmien vzoriek v priebehu času tím identifikoval asi 600 tzv. markerov starnutia. Tieto hodnoty predpovedajú funkčnú kapacitu tkaniva a v podstate odhadujú jeho „biologický vek“.

Doteraz tím identifikoval štyri rôzne vekotypy: imunitný, obličkový, pečeňový a metabolický. Niektorí ľudia patria do jednej kategórie, ale iní môžu spĺňať kritériá pre všetky štyri v závislosti od toho, ako ich biologické systémy odolávajú veku.

„Bude to omnoho viac ako len štyri kategórie,“ povedal hlavný autor štúdie Michael Snyder, profesor na lekárskej fakulte Stanford University. Napríklad u jedného účastníka štúdie sa zdalo, že je kardiovaskulárnym typom, čo znamená, že jeho srdcový sval sa opotrebúvaval vo väčšej miere ako iné časti tela. “S ďalším výskumom sa môže objaviť ešte viac vzorcov starnutia,” dodal Snyder.

Objavilo sa niekoľko vzorcov starnutia. Napríklad imunologické typy časom akumulovali viac markerov zápalu, zatiaľ čo metabolické typy mali v krvi viac cukru, čo naznačuje, že ich telá metabolizovali glukózu menej efektívne. Podobne ako pri teste osobnosti, „vekový profil“ starnutia jednotlivca zahŕňal kombináciu zvláštností, ktoré boli zmiešané a porovnávané z rôznych vekových skupín.

Lieky šité na mieru

Snyder a jeho kolegovia plánujú sledovať účastníkov štúdie, aby zistili, ako sa ich profily starnutia časom menia. Chcú sa tiež zamerať na vývoj jednoduchého testu vekotypov, ktorý by sa mohol použiť v lekárskej ordinácii na rýchle vyhodnotenie zdravotného stavu pacienta, a potenciálne mu navrhnúť najlepšie možnosti liečby.

Aj keď súčasné lieky, diéty a cvičebné režimy sa môžu zameriavať na niektoré znaky starnutia, iné markery zatiaľ nie sú úplne pochopené.

Napríklad v priebehu Snyderovej štúdie sa ukazovateľ zlej funkcie obličiek znížil u 12 jedincov, pričom 8 z nich užívalo statíny. Marker, odpadový produkt nazývaný kreatinín, sa hromadí v krvi, keď sa svalové tkanivo prirodzene rozkladá, ale obličky typicky látku filtrujú a vylučujú močom. Hladiny kreatinínu klesli u ôsmich jedincov na statínoch, čo naznačuje, že liek zlepšil funkciu obličiek, hoci nie je jasné, prečo hladiny klesli aj u ďalších štyroch ľudí, poznamenali autori.

Tím tiež zistil, že koncentrácie niekoľkých mikróbov sa vekom menia, ale zatiaľ nevieme, ako to môže ovplyvniť zdravie. Autori tiež zaznamenali rozdiely v tom, ako diabetici a preddiabetici starli v porovnaní s ľuďmi citlivými na inzulín. Mnohé štúdie naznačujú, že inzulín hrá hlavnú úlohu pri starnutí v celej živočíšnej ríši, ale na objasnenie jeho presného vplyvu na starnutie človeka je potrebný ďalší výskum.

„Keď zhromaždíme omnoho viac informácií, budeme môcť lepšie sledovať, ako ľudia starnú, a aké zásahy, ktoré urobili, skutočne zmierňujú ich starnutie,“ povedal Snyder.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, ncbi.nlm.nih.gov, tandfonline.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.