• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Video: Vodiči zachytili neuveriteľnú scénu. Pred "cestou smrti" varujú lesníci aj polícia

  • 17:28 16.01.2020
  • Prešov/Tatranská Lomnica
Video: Vodiči zachytili neuveriteľnú scénu. Pred "cestou smrti" varujú lesníci aj polícia

Polícia vystríha pred lesnou zverou na cestách, pridávajú sa i lesníci z TANAP-u.

Na zvýšené riziko zrážky vozidiel s lesnou zverou na cestách v tomto ročnom období upozorňuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove na svojej stránke na sociálnej sieti. O "ceste smrti" pod Starým Smokovcom smerom na Poprad hovoria i Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Počas uplynulých troch dní došlo v Prešovskom kraji k najmenej desiatim stretom vozidla s lesnou zverou,“ informuje polícia s tým, že za rok 2019 evidovala v kraji spolu 44 dopravných nehôd zavinených lesnou zverou a domácimi zvieratami.

Vodičom preto odporúča zvýšiť pozornosť v rizikových úsekoch, často označených výstražnou dopravnou značkou „Pozor zver!“, prispôsobiť rýchlosť, stopercentne sa sústrediť a jazdiť opatrne a predvídavo.

ZVER CEZ CESTU

JEDINEČNÉ VIDEO: STÁDO SA PREHNALO CEZ CESTU, VODIČI TO ZVLÁDLI NA JEDNOTKU Stret so zverou sa nemusí skončiť šťastne. Aj ten najlepší vodič a najúčinnejší bezpečnostný systém často nedokáže zabrániť zrážke. Polícia SR - Nitriansky kraj Nečakané vybehnutie diviny priamo pod kolesá auta končí neodvratne. Na jednej strane úhynom zvieraťa, na druhej často rozsiahlym poškodením auta a zranením osádky. Ako teda postupovať, ak príde k tejto „nezavinenej“ udalosti? Akonáhle ste zastavili s vozidlom kvôli nárazu, zapnite na aute výstražné osvetlenie a na cestu inštalujte výstražný trojuholník. To je prvý krok, ktorým zabránite prípadným ďalším škodám. Následne zvolajte políciu. Tá upozorní miestny poľovnícky zväz, ktorý sa postará o odpratanie diviny. V žiadnom prípade sa zvieraťa nedotýkajte. Môže byť len omráčené a ranené a ublížiť vám. Tak isto zviera nenakladajte a neberte ho so sebou napriek tomu, že máte škodu, boli by ste obvinení z pytliactva.

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, January 16, 2020

Jedným z takýchto úsekov, ako o tom informujú ŠL TANAP, je i cesta pod Starým Smokovcom smerom na Poprad. Ako dodávajú, aj na území a v okolí Vysokých Tatier dochádza k stretom vozidiel a lesnej zveri najmä vo večerných a nočných hodinách. „Za minulú sezónu, čiže od 1. marca 2018 do 28. februára 2019, bolo na území spravovanom našou organizáciou na cestách a železniciach usmrtených spolu 99 zvierat. Z tohto počtu bolo 26 jedincov jelenej zveri, 39 srnčej, 26 diviačej, jeden medveď, jeden vlk, jeden rys a päť líšok,“ konkretizovali ich následky lesníci. Upozorňujú pritom, že v prípade, ak je zrazená zver i zverou lovnou, sa jej úhyn započítava do množstva, ktoré je povolené odloviť. Dodávajú, že u srnčej zveri predstavuje množstvo zrazených jedincov také percento, že sa na nimi spravovanom území srnčia zver takmer vôbec neloví.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

DNES - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

DNES - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

DNES - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

DNES - 14:29Domáce

Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia.

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

DNES - 14:19Domáce

Súd zároveň nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.