• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ministerstvo práce si prenajalo priestory, organizácie sa tam nechcú sťahovať

  • 15:45 16.01.2020
  • Bratislava
Ministerstvo práce si prenajalo priestory, organizácie sa tam nechcú sťahovať

Riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže povedala, že cena za prenájom, ktorú by platili v nových priestoroch, je niekoľkonásobne vyššia než tá, ktorú platia v súčasnosti.

Ministerstvo práce vedené Jánom Richterom (Smer-SD) ešte vlani v septembri podpísalo zmluvu na prenájom priestorov na Špitálskej ulici v Bratislave, teda v blízkosti svojho sídla. Podľa zmluvy má mesačne platiť viac ako 25.000 eur, pričom zmluva je uzatvorená na 66 mesiacov. Celkovo tak štát pošle súkromníkovi viac ako 1,5 milióna eur. Poukázal na to vo štvrtok portál aktuality.sk.

Potreba zabezpečenia ďalších priestorov vznikla z dôvodu pribúdajúceho počtu zamestnancov v rámci celého rezortu,“ vysvetlil rezort. Aktuálne sa ministerstvo podľa portálu snaží do týchto priestorov dostať dve organizácie, ktoré pod neho spadajú – Inštitút pre výskum práce a rodiny a Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Tie s tým však nesúhlasia a návrh rezortu zatiaľ neprijali.

Inštitútu boli priestory ponúknuté z dôvodu, že dlhodobo eviduje potrebu rozšírenia priestorov pre svojich zamestnancov, ale najmä z dôvodu, že inštitút nemá v správe žiadne priestory a v súčasnosti užíva priestory v budove Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, a to na základe zmluvy o výpožičke,“ vysvetlilo ministerstvo.

Riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová pre aktuality.sk povedala, že cena za prenájom, ktorú by platili v nových priestoroch, je niekoľkonásobne vyššia než tá, ktorú platia v súčasnosti. Podľa zverejnenej zmluvy dnes dávajú za prenájom približne 1500 eur mesačne.

Podobne reagovala aj riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Silvia Porubänová. Tá ministerstvu oznámila, že s návrhom zmluvy, ako aj samotným sťahovaním zásadne nesúhlasí. "Dôvody neakceptovateľnosti vyplývajú jednak z charakteru ponúkaných priestorov, jednak z predložených zmluvných podmienok (náklady na prenájom a služby),“ argumentuje. Po novom by totiž mali platiť šesťnásobok doterajšej sumy. Porubänová upozornila aj na to, že nejde o bezbariérové priestory.

Rozhodujúcim faktorom výberu priestorov nebola podľa ministerstva cena, ale blízkosť k sídlu rezortu. Výhodnosť zmluvy bola až na ďalšom mieste. Podľa smernice EÚ si mohli pri prenájme nehnuteľností uplatniť výnimku. Ministerstvo vďaka tomu nepostupovalo podľa zákona o verejnom obstarávaní, ktorý v takýchto prípadoch prikazuje vypísať riadne výberové konanie, upozornili aktuality.sk.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.