• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

SaS: Rakúska vláda chce zastaviť dostavbu Mochoviec, treba s nimi diskutovať

  • 15:18 16.01.2020
  • Bratislava
SaS: Rakúska vláda chce zastaviť dostavbu Mochoviec, treba s nimi diskutovať

SaS vyčíta vláde, že sa o dostavbu Mochoviec málo zaujímala, čo malo podľa neho za následok opakované posúvanie termínov a predražovanie stavby.

Nová rakúska vláda má vo svojom programovom vyhlásení bod, podľa ktorého bude bojovať proti uvedeniu nových reaktorov v elektrárni Mochovce (EMO) do prevádzky. Poslanec Národnej rady SR a podpredseda opozičnej strany SaS Karol Galek na štvrtkovom brífingu za tento postoj obvinil slovenskú vládu. Tá podľa neho otázku Mochoviec ignorovala a Rakúšania údajne nemali na diskusiu žiadneho relevantného partnera.

Na novú rakúsku koaličnú dohodu doteraz z vlády nikto ani len nereagoval. Absolútne ju nechali bez komentára, strčili hlavu do piesku a čierneho Petra s menom Mochovce jednoducho posunuli absolútne nezodpovedne na ďalšiu vládu,“ povedal Galek. Opozičný poslanec vyčítal vláde, že sa o dostavbu Mochoviec málo zaujímala, čo malo podľa neho za následok opakované posúvanie termínov a predražovanie stavby. Slovenská republika drží v akciovej spoločnosti Slovenské elektrárne, ktoré dostavbu realizujú, 34-percentný balík akcií.

SaS podporuje dostavbu Mochoviec, no zároveň žiada vyvodenie trestnoprávnej a majetkoprávnej zodpovednosti za predlžovanie a predražovanie výstavby elektrárne. Jej dostavbu pri zachovaní všetkých bezpečnostných a environmentálnych predpisov chce strana podľa Galeka obhajovať aj pred novou rakúskou vládou. „Na oplátku rakúskej vláde vieme garantovať aj po skúsenostiach s Mochovcami, že na Slovensku sa žiadne ďalšie elektrárne stavať nebudú,“ dodal Galek.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na štvrtkovej spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí predsedov vlád krajín V4 so staronovým rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom šéfa rakúskeho kabinetu a rakúskych občanov uistil, že dostavba jadrovej elektrárne Mochovce prebieha v zmysle všetkých predpisov, a že je v maximálnej miere zvyšovaná bezpečnosť celého atómového zariadenia.

Slovenská republika bude pokračovať v dobudovaní tohto zdroja, pretože Slovensko si chce splniť svoj záväzok a do roku 2050 mať uhlíkovo neutrálnu ekonomiku,“ uviedol Pellegrini s tým, že jadrová energia pre Slovensko hrá dôležitú úlohu. So stanoviskom premiéra sa stotožnilo aj Ministerstvo hospodárstva SR.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.