• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

PS-Spolu predstavili svoju dôchodkovú a odvodovú reformu

  • 14:12 16.01.2020
  • Bratislava
PS-Spolu predstavili svoju dôchodkovú a odvodovú reformu

Koalícia Progresívne Slovensko (PS)-Spolu predstavila dôchodkovú a odvodovú reformu, ktorú by chcela uskutočniť na Slovensku.

Viaceré navrhované zmeny majú zastaviť špekulantov, ktorí neplatia do systému. Chce obnoviť férovosť a primeranú zásluhovosť pri výpočte dôchodku. Okrem toho presadzuje zmeny pri odvodoch a chce upraviť aj druhý pilier.

V oblasti dôchodkov chce koalícia presadiť silnú solidaritu, ale aj spravodlivosť pre tých, ktorí platia viac. Tiež chce zásadne znížiť administratívne bremeno a zvýšiť zrozumiteľnosť odvodov pre ľudí. Má byť jeden zdravotný odvod, jeden sociálny odvod a jeden vymeriavací základ. Presadzuje aj nižšie zaťaženie práce, najmä pre ľudí s nižším a stredným príjmom.

V oblasti dôchodkov má byť nastolená spravodlivosť pre všetkých pracujúcich, obzvlášť pre ženy, ktoré sa starajú o deti alebo chorých príbuzných.

Systém platenia odvodov by sa mal zjednodušiť. V praxi má fungovať jedna nezdaniteľná suma pre daň z príjmu a zdravotný odvod nahradí súčasnú nezdaniteľnú časť základu dane. Koalícia navrhuje, aby z prvých 300 eur neplatili ľudia daň z príjmu ani zdravotný odvod. Tiež presadzuje pravidelnú ročnú valorizáciu nezdaniteľnej sumy podľa vývoja minimálnej mzdy. Ráznou zmenou má byť to, že štát bude kompenzovať zdravotným poisťovniam stratené príjmy, odpočítateľné položky sa budú znižovať ľuďom s vyšším príjmom a koalícia chce ponechať druhú sadzbu dane z príjmu, daň z dividend a daňový bonus na dieťa.

Nižšie zaťaženie práce by malo byť pre ľudí s nízkymi alebo strednými príjmami. Náklady na toto opatrenie je podľa koalície možné financovať z boja proti daňovým únikom, zlepšením výberu dane z pridanej hodnoty, zmenou daňového mixu.

Znížiť by sa mali aj odvody pre zamestnávateľov. Sadzba sociálneho odvodu by mala klesnúť o 0,25 %, koalícia chce tiež otvoriť diskusiu o prenesení materského a poistenia v nezamestnanosti na štát. Tiež chce hovoriť o tom, aby si zamestnávatelia mohli znížiť odvody, ak budú zamestnancom hradiť práceneschopnosť.

V oblasti druhého piliera koalícia navrhuje novým sporiteľom možnosť vystúpiť v počiatočnej fáze, zmeny by sa mali udiať aj pri investičnej stratégii a účinnejšia regulácia má prispieť k zatraktívneniu indexových fondov cez poplatky, zvýšiť sa má transparentnosť a podpora konkurencie pri výplate anuít.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

DNES - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

DNES - 13:38Ekonomické

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž.

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

DNES - 8:26Ekonomické

Na všetky faktúry, ktoré sú neuhradené 100 dní od ich pôvodnej splatnosti, sa vzťahuje povinnosť robiť opravu odpočítanej DPH a túto daň doplatiť.

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

VČERA - 16:12Ekonomické

Projekt MPSVR prispeje mladým dospelým na vodičské preukazy.

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

VČERA - 12:41Ekonomické

Opozičné PS poukázalo na zásadné nedostatky v novelách zákonov o strategických investíciách, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní.