• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

7 dôvodov, prečo vyskúšať pôst, aj keď sa nesnažíte schudnúť

  • 18:20 18.01.2020
  • Svet
7 dôvodov, prečo vyskúšať pôst, aj keď sa nesnažíte schudnúť

Zdravotné benefity postenia siahajú od zdravého srdca až po pevné svaly. Prečo sa ho oplatí vyskúšať, aj keď nechudnete?

Väčšina ľudí si spája pôst buď s náboženstvom alebo chudnutím. Existuje však množstvo ďalších dôvodov, prečo sa oplatí hladovku vyskúšať, aj keď sa práve nesnažíte schudnúť.

„Obmedzením časového rozpätia, v ktorom prijímate kalórie, dávate telu čas na zotavenie po jedení, a to aj bez toho, aby ste menili zloženie stravy,“ vysvetľuje certifikovaná dietetička Carolyn Williamsová.

Williamsová si pri výskume následkov hladovania sama vyskúšala, aké to je jesť len v určitom čase. Sprvu sa k prerušovanému pôstu stavala skepticky a mala obavu, že jej to naruší hladinu cukru v krvi. Nakoniec však bola prekvapená, ako dobre zvládala 16-hodinovú odmlku od jedla v priebehu niekoľkých dní za sebou.

Pôst každý druhý deň: Takéto má účinky na vaše telo

O prerušovanom pôste sme vás už informovali v niekoľkých predchádzajúcich článkoch a tipy na to, ako ho správne zvládnuť, si môžete prečítať napríklad TU. Predtým sme sa však zameriavali najmä na hmotnostný aspekt prerušovaného pôstu.

Prerušovaný pôst má množstvo iných pozitív okrem chudnutia. Predstavujeme vám niektoré z nich:

1. Posilnenie svalov

Vo väčšine prípadov, keď obmedzíte denný kalorický príjem, môžete očakávať pokles hmotnosti. Časť schudnutých kilogramov pritom pochádza aj zo svalovej hmoty. To isté platí aj u prerušovaného pôstu.

Najmenej jedna štúdia ale dokázala, že pri prerušovanom pôste nedochádza k nadmernému úbytku svalovej hmoty. Štúdia Univerzity v Illinois napríklad porovnávala dve skupiny obéznych dospelých. Jedna z nich sa držala chudnutia pomocou obmedzeného príjmu kalórií, zatiaľ čo účastníci v druhej chudli pomocou prerušovaného pôstu. Po 12 týždňoch sa zistilo, že obidve diéty sú rovnako efektívne z hľadiska chudnutia a úbytku tuku, no pri prerušovanom pôste ľudia stratili menej svalovej hmoty.

2. Strata brušného tuku

Ľudia, ktorí sa zúčastnili pokusu s prerušovaným pôstom, po 12 týždňoch hlásili zúženie obvodu pása a stratu viscerálneho tuku. Dobrovoľníci za tento čas mohli 10 hodín jesť a 14 nasledovných hodín sa každý deň postili.

3. Boj proti cukrovke

Prerušovaný pôst má tiež schopnosť zredukovať riziko vzniku metabolických porúch, ako je cukrovka a srdcových ochorení.

Všetkým účastníkom z vyššie spomenutého pokusu na začiatku diagnostikovali metabolický syndróm. Ide o strešný názov pre niekoľko príznakov, ako je vysoký krvný tlak, prebytočný brušný tuk, vysoká hladina cukru v krvi a nadpriemerná hladina cholesterolu alebo triacylglycerolov. Všetky tieto príznaky sa podieľajú na vzniku diabetu 2. typu a srdcových ochorení.

Ako zabrániť cukrovke: Tento vitamín vám nesmie chýbať

Po 12 týždňoch prerušovaného pôstu došlo u každého účastníka k zlepšeniu všetkých bežných príznakov metabolického syndrómu.

V podobnej štúdii účastníci dodržiavali pôst každý druhý deň. To znamená, že počas pôstnych dní obmedzili svoj príjem kalórií o 75 percent. Aj u nich bolo možné pozorovať značný pokles hladiny krvného cukru a inzulínovej rezistencie.

4. Zníženie tlaku

Na to aby vám klesol systolický krvný tlak, vôbec nepotrebujete počítať kalórie. Ako ukázala štúdia publikovaná v magazíne Nutrition and Healthy Aging, postačí, ak budete dodržiavať pôst každý deň na 8 hodín a zvyšných 16 hodín môžete jesť všetko, na čo vám príde chuť.

5. Redukcia zápalu

Zápal je prirodzenou reakciou tela na infekciu, chorobu a poranenie. Pri chronickom zápale však hovoríme o situácii, ktorá môže postupom času vyústiť až do srdcového ochorenia a cukrovky.

Medzi bežné príčiny chronického zápalu patrí fajčenie, stres a strava bohatá na tuky, vyprážané a sladké jedlá. O tom, že prerušovaný pôst podporuje protizápalové účinky, čím znižuje riziko metabolických ochorení a posilňuje funkciu pľúc u astmatických pacientov, existuje niekoľko štúdií.

Redukcia zápalu vyvolaná krátkodobým hladovaním okrem toho chráni mozog pred pamäťovými poruchami a depresiou.

6. Zmiernenie oxidačného stresu

Ak sa vám počas prerušovaného pôstu náhodou nepodarí schudnúť, svojmu zdraviu len prospejete. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Cell Metabolism vaše bunky získajú dodatočnú ochranu. Podľa výsledkov len 5 týždňov prerušovaného pôstu stačí na to, aby sa posilnila ochrana buniek pred oxidačným stresom, ktorý dokáže poškodiť DNA v bunkách.

7. Dlhší život

Prerušovaný pôst, ktorý je oveľa udržateľnejšou a menej náročnou alternatívou každodenného počítania kalórií, môže pomôcť k dlhovekosti. Potvrdilo sa to aj pokusom na potkanoch, v rámci ktorého potkany, ktoré jedli len každý druhý deň, žili o 83 percent dlhšie ako tie, ktoré mali neobmedzený prístup k jedlu.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com, nih.gov, sciencedirect.com, karger.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.